woensdag 19 september 2018

Straf en genade


Jozua 7:19 Toen zei Jozua tegen Achan: Mijn zoon, geef de HEERE, de God van Israël, toch de eer en doe voor Hem belijdenis. Vertel het mij toch wat u gedaan hebt, verberg het niet voor mij.

Een geschiedenis uit de Bijbel die je eigenlijk liever niet leest. Hier komt het beeld naar voren van een toornige God, die meedogenloos straft op de zonde. Als je het Bijbelgedeelte leest, dan krijg je van verschillende kanten nieuwe inzichten. De impact van zonden in je leven, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Een God die de zonde bestraft en die niets door de vingers ziet. Maar ook een God die vergeven wil en de boosheid kan laten varen. Zullen we samen die inzichten bestuderen?

Het volk Israël heeft Jericho verslagen en de stad ingenomen. Niemand mocht spullen uit de stad meenemen en voor zichzelf houden. Het was duidelijk aangegeven dat dit bestraft zou worden. Toch had Achan het gedaan en ik denk dat hij het zo stiekem heeft gedaan dat niemand het heeft gezien en Achan dacht dat hij het wel kon maken. Maar daar ging het mis, want de volgende stand zou geen tegenstand moeten kunnen bieden. Het kleine Ai zou zo verslagen moeten zijn. Maar het liep anders! Ze verloren de strijd en toen Jozua aan God vroeg hoe dit kwam, kwam de zonde van Achan aan het licht. Er zat een kink in de kabel tussen het volk en God! Een zonde en daardoor mislukte deze ‘simpele’ opgave om de stad in te nemen.

Zo zie je dat de zonde in je leven effect heeft op al het andere dat je doet. En ja, zonden doen we allemaal en welke zonde geeft dan dit effect? Iedereen van het volk deed immers zonde? Klopt, maar God had dit expliciet genoemd en ervoor gewaarschuwd. Er is dus verschil in de uitwerking van de zonde in ons leven. Sommige zonden werken door en richten meer schade aan. Heb jij misschien zulke zonden? Zullen we ons leven eens tegen het licht van Gods wet houden en onze zonden bekijken? Of zijn wij beter en doen wij geen zonden?

Want het is belangrijk om onze zonden te zien. God ziet immers geen zonden door de vingers. Hij heeft zelfs Zijn eigen Zoon naar de aarde gestuurd om te sterven en af te dalen naar de hel, als straf op de zonde. God laat de zonde niet onbestraft. Als je verder leest in het hoofdstuk, dan zien we echt een gruwelijk straf op deze zonde van Achan. Ik werd er misselijk van, maar het was een waarschuwing. Laat geen zonde toe in je leven, vecht er tegen en plaats niets boven God. Want dan loopt het niet goed af. Die waarschuwing geldt voor ons allemaal. En wat doen we ermee?

Maar God vergeeft ook weer na de straf en dan laat Hij Zijn boosheid varen. Dat lezen we in vers 26. Hij denkt er dan niet meer aan terug en is het klaar. Daarom heeft het werk van Jezus zoveel waarde, want als Hij onze zonden vergeeft dan vergeet God ze en is Hij er niet meer boos om. Vergeven zonden door het bloed van Christus zijn weg, niet meer bekend. Dat is toch heerlijk! Dat is toch pure genade van God! Want als al die zonden zouden blijven tellen, hoe zouden we dan ooit God onder ogen kunnen komen? Nu mogen we komen ,want de zonden zijn vergeven.

Wat doen wij met deze les uit Jozua? Onze tijd is anders en ondertussen is Jezus naar de aarde gekomen. Maar God is nog dezelfde, de mensen zijn nog hetzelfde en zelfs de zonden zijn hetzelfde. Wij mogen deze les trekken: Belijd je zonden, strijd tegen de zonden en leef door genade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten