zaterdag 26 december 2015

Wat zie jij?


Lukas 2:30 want mijn ogen hebben Uw zaligheid gezien.

Wat zie jij in Jezus? Als je je voorstelt dat je het Kind dat net geboren is ziet, wat zie je dan? We kunnen verschillende kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld een bijzonder iemand zien, die wonderen heeft gedaan, maar verder gewoon een mens is. Je kunt ook een profeet zien, die mooie woorden heeft gesproken en van wie we veel kunnen leren. Je kunt ook een heel normaal kind zien, die door zijn ouders volgens alle wetten van Mozes in de Tempel is gebracht en die besneden is. Wie zij jij?

Simeon zag de zaligheid van God! Hij heeft alle voorgaande dingen gezien, maar bovenal de Verlosser van het volk, de Messias. Dat was Hem door God beloofd in een openbaring en hij heeft hier al die tijd op gewacht. Waarschijnlijk waren zijn ogen al wat minder, kon hij niet meer zo goed lopen en was zijn stem al wat krakende. Maar toen Jezus de Tempel in werd gebracht wist hij het meteen: dit is de Zaligmaker, de beloofde Messias. Hij heeft het Kind gezien, voordat hij ging sterven. God doet wat Hij belooft.

En wat zag Simeon? De zaligheid van de Heere! Hij zag het Kind en door alles heen zag hij de Verlosser, Hij die vanaf het begin van de mensheid al beloofd is. Die sinds Adam en Eva en de zondeval verwacht wordt. Ja, dat is wat Simeon ziet en dat is wat het Kind bijzonder maakt. God zelf is naar de aarde gekomen om verlossing te geven voor alle volken. Dat zegt Simeon ook gelijk: een Licht om de heidenen te verlichten en om Uw volk Israƫl te verheerlijken. Wat zal Simeon blij zijn geweest en dat heeft hij gelijk beschreven in die prachtige woorden waaruit een lied is ontstaan. En lofzang op de grote daden van de Heere!

Volgen wij ook het voorbeeld van Simeon? Zien wij in Jezus ook de Verlosser van de volken? De Zoon van God die gestuurd is om voor de zonde te betalen? Als we dat zien, dan mogen we onszelf gelukkig prijzen, want dan heeft God onze ogen geopend. Net als bij Simeon, zien we dan de zaligheid. Dan mogen wij ook God prijzen en Hem onze dank en eer betonen. We mogen leven door het Bloed van Christus, in de wetenschap dat we gered zijn door Hem. Dat is toch onwerkelijk!

Dat geeft ons ook gelijk een opdracht mee: je bent niet van de wereld meer, je bent van Christus. Dan mogen we ook zo leven. Weg met die zondige dingen en gewoonten, weg met het meelopen met allerlei zaken die we zo leuk vinden maar die volgens Gods Woord niet kunnen. Nee, niet jezelf goedpraten, want dan doen we Christus tekort. Wij moeten leven tot Zijn eer! Uit liefde, door de liefde omdat de we gered zijn door Hem, onze Liefde.

Zo mogen we na kerst leven vanuit die wetenschap. We mogen met Simeon zeggen: Nu laat U, Heere, Uw dienstknecht gaan in vrede. We hoeven niet te verlangen naar de dood, maar wanneer het gebeurd zijn we geborgen in Hem. Dat geeft rust, dat geeft echte vrede. We hoeven niet bang te zijn, we mogen sterk staan in Christus.

Leunend tegen de kribbe, onder het kruis en kijkend naar de hemel vanwaar Hij komen zal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten