donderdag 27 november 2014

Een levende relatie

Een levende relatie

Handelingen 9:11  En de Heere zei tegen hem: Sta op en ga naar de straat die de Rechte genoemd wordt, en vraag in het huis van Judas naar iemand van wie de naam Saulus is, uit Tarsus, want zie, hij bidt,

Hoe weet je dat iemand je beste vriend is? Nu kun je zeggen: hij of zij doet alles voor me of staat altijd voor me klaar. Dat zijn inderdaad tekenen van een goede vriendschap. Maar de buurman kan ook altijd voor je klaar staan en dan hoef je helemaal nog geen goede vrienden te zijn. Als je beste vriend met iemand bent, dan weet je dat doordat je veel met elkaar praat. Je vertelt elkaar heel veel en je hebt elkaar ook nodig. Je kunt niet zonder je beste vriend en de gesprekken die je voert helpen je verder. Dan pas weet je dat je een goede vriend hebt, je beste vriend.

Ananias werd naar Saulus gestuurd om hem te begroeten en hem de handen op te leggen. Maar Saulus was in die tijd een verschrikkelijke man, hij vervolgde de christenen en dat was ook het doel van zijn reis. Ananias had ook van hem gehoord en zei dat ook tegen God. Die man is niet te vertrouwen en straks moet ik dat bekopen met mijn leven. Hoe kan ik nu weten of het echt is?

God weet natuurlijk ook van de twijfel van Ananias en daarom geeft hij Ananias niet alleen de opdracht, maar overtuigt Hij hem ook dat Saulus bekeerd is. God zegt tegen Ananias: want zie, hij bidt. Dat is voor God een teken dat Saulus Christus aanvaardt en dat hij zijn eigen leven aan de kant wil zetten. Christus is door de Heilige Geest in Saulus gaan werken. En Ananias gaat naar hem toe en legt hem de handen op.

Als God zo’n beschrijving van ons zou geven, zou Hij dan ook zeggen: zie, hij bidt? Bidden is je relatie met God, door Christus. Als Christus, om het zo even te zeggen, je beste Vriend is geworden, spreek je dan ook veel met Hem? Heb je een relatie met Hem? Een kind van God kan niet zonder het spreken met God, want dat is de Bron waar hij of zij zijn kracht uithaalt. Het gaat dan natuurlijk niet om de korte standaard gebeden, maar het gaat om echte gesprekken met de Heere. Dat is de rode draad door het leven van elke christen en dan kun je ook zeggen dat je Hem kent, want je praat met Hem.

Nu kun je zeggen, maar ik lees veel in de Bijbel en lees veel over de Bijbel en over God. Dat is natuurlijk goed, maar door alleen over Hem te lezen leer je Hem niet kennen. Je kunt bijvoorbeeld ook veel lezen over oud-president Bush of Reagan, maar je zult ze nooit leren kennen, want je hebt ze nog nooit gesproken. Zo is het ook in het geloof, spreken met God laat je Hem kennen.

Toch staat het niet los van elkaar, want God spreekt door Zijn Woord ook weer tot ons. Hij wil ook dat we ons in Hem verdiepen en door Zijn Woord leren. Hij wil ons ook leren om de Bijbel te begrijpen, maar zonder de hulp van God kun je dat niet begrijpen. Om die hulp mag je Hem vragen, ook dat is iets wat steeds mag terugkomen in je gesprekken met Hem.


Misschien ligt je contact met God al een tijdje stil en ben je met zoveel bezig, behalve met God te praten. Dan mag je ook weten dat Hij altijd bereikbaar is en dat Hij geen bidder laat staan. Het is voor ons mensen lastig als we een tijdje niet met Hem hebben gesproken, dan toch weer in gesprek te gaan. Dat is met mensen al lastig, maar bij God kan voor ons de drempel dan zo hoog lijken. Hij wil dan dat we weten dat we ieder moment welkom zijn bij Hem. Hij is er altijd klaar voor en luistert naar ons. Hij wil zo graag die relatie in stand houden en Hij wil zo graag dat we afhankelijk van Hem zijn. Maak tijd vrij voor Hem, laat Hem je vullen met Zijn Geest, zodat je steeds meer mag leren kennen van de liefde van Christus en dat je steeds meer ziet dat je het zelf niet kunt, maar dat je met Zijn hulp bergen kunt verzetten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten