vrijdag 26 juni 2015

Luister nu eens!

Markus 9:5 En er kwam een wolk, die hen overschaduwde, en uit de wolk kwam een stem, die zei: Dit is Mijn geliefde Zoon, luister naar Hem.
Weet je wat het moeilijkste is voor een christen? Luisteren. Wij hebben moeite met stil te zijn en luisteren. Niet onszelf aan het woord te hebben, maar God aan het Woord te laten. Niet onze eigen interpretatie aan de Bijbel te geven, maar lezen zoals het er staat. Niet onze eigen draai ergens aan geven, maar elke letter als waarheid te beschouwen. Niet met allerlei (kerkelijke) randzaken bezig zijn, maar luisteren naar wat de Geest ons te vertellen heeft. Komt jou dat ook bekend voor? Herken jij jezelf hier ook in?
Petrus, Jakobus en Johannes waren met Jezus op de berg der verheerlijking. Toen ze bovenaan waren veranderde Jezus van gedaante en verschenen Mozes en Elia. De beide mannen spraken met Jezus. Wat een wonderlijke samenkomst en wat zullen de discipelen die erbij waren verwonderd zijn geweest. Maar Petrus laat die verwondering en het gebeuren niet op zich in werken en zegt: zullen wij tenten maken, drie, voor ieder van jullie één? Wat een rare opmerking van Petrus, maar hij had eigenlijk geen idee van wat hij zei. Dat is iets menselijks, gelijk zeggen en doen wat er in ons opkomt en wat we zelf vinden, in plaats van het eerst te verwerken en het te toetsen aan de Bijbel.
Maar Petrus is nog niet uitgesproken of er komt een wolk die hen overschaduwt. Petrus wilde spreken, maar God reageert gelijk. Hij overschaduwt ze en begint te spreken. Hij moet aan het woord zijn en dan mogen we vol eerbied naar Hem luisteren. Je zult misschien denken dat het logisch is dat Petrus wel stil werd wanneer die wolk kwam en hen overschaduwde. Maar God wil elke dag bij ons komen en ons overschaduwen. Wanneer wij ons Bijbel openslaan of in gebed tot God komen, dan overschaduwt God ons met Zijn Geest. Sta daar eens bij stil wanneer je weer je Bijbel openslaat en biddend tot God gaat.
De stem spreekt en zegt: Dit is Mijn geliefde Zoon, luister naar Hem. God spreekt rechtstreeks tot de discipelen en daarbij ook tot ons. Hier staat de Zoon van God, we moeten naar Hem luisteren. God spreekt geen woord over Mozes of Elia, maar alleen over Zijn Zoon. Naar Hem moeten wij luisteren, want Hij heeft de woorden van eeuwig leven. Als we naar Hem luisteren worden we behouden en mogen we voor eeuwig met Hem leven. Nu, hier op aarde, maar ook straks!
Luisteren naar Jezus kan op verschillende manieren. Je kunt zelf
je Bijbel lezen of aan tafel, je kunt in gebed gaan en met Hem spreken en vervolgens stil worden om Hem te laten spreken. Je kunt naar de kerk gaan om de voorganger, als dienaar van God, tot je te laten spreken. Je kunt op internet veel luisteren over en van Jezus. Je kunt de natuur in, je kunt in je gezin luisteren naar Hem. Heel je leven mag gericht zijn op Hem en je zult merken dat Christus overal in spreekt. Je moet alleen wel luisteren en dat kan ook met je ogen. Je kunt je verwonderen over bepaalde zaken, zodat je stil wordt gezet over de grootheid van Christus.
Het vraagt om een luisterend oor en een luisterend oog. Het vraagt om stilte en om aandacht. Het vraagt om de Heilige Geest, die het in ons werkt. Wij mogen luisteren naar Hem en dat is een voorrecht. God zegt: Dit is Mijn geliefde Zoon, luister naar Hem! Doe je dat niet of niet zo vaak dan vandaag de oproep aan jou: luister nu eens!
Ik wil luist’ren naar de stem van Jezus, ik wil gehoorzaam doen wat Hij gebied. Rustig ga ik heel de weg met Jezus, want ik weet Hij verlaat mij niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten