zondag 21 augustus 2016

Wilt u gezond worden?

Johannes 5:6 Jezus zag hem liggen en omdat Hij wist dat hij al lange tijd ziek was, zei Hij tegen hem: Wilt u gezond worden?
Ik zie Jezus daar al lopen in Bethesda. Allemaal zieke mensen rond een soort zwembad en allemaal hopen ze gezond te worden. Als de engel in het water komt, dan kwam het water namelijk in beweging, wordt degene die als eerste in het water is gezond. Daar is Jezus dus, tussen allemaal mensen die hopen op genezing. Maar Jezus heeft een doel, Hij doet nooit zomaar iets. Zijn doel is een zieke man, die niemand heeft om hem te helpen. De man is al 38 jaar ziek en ligt daar met de hoop dat er ooit iets gebeurd waardoor hij als eerste in het water komt. Jezus loopt daar dus, in het ‘huis van barmhartigheid’ zoals de betekenis van Bethesda luidt.
Jezus ziet de man liggen. Juist deze man, tussen al die mensen. Maar Jezus ziet hem! Jezus ziet om naar de mensen die van niemand anders hulp kunnen verwachten. Hij geeft om elk mens op zich, niet alleen maar een grote groep. Hij had ook in Zijn vingers kunnen knippen en iedereen zou daar genezen zijn. Maar Jezus heeft een doel. Die man, die zieke man, dat is Zijn doel. Zo komt Jezus ook naar jou en mij toe, naar ons als individu. Hij heeft oog voor ons en Hij wil ook barmhartig voor ons zijn. Ik hoop dat je vandaag in de kerk bent geweest, want daar tussen al die mensen heeft Jezus oog voor jou. De Heilige Geest werkt daar niet groepsgewijs, maar bij ieder apart. Ook bij jou!
Jezus wist dat de man al lange tijd ziek was. Hij had Hem nog nooit gesproken of gezien. Maar toch wist Jezus dat hij ziek was en al lange tijd. Dat tekent gelijk Wie Jezus is; de Zoon van God. Hij laat hier Zijn almacht zien in een paar simpele woorden. Jezus weet alles, Hij is immers God! Jezus kent ook jou en weet wat er in jouw leven speelt. Je kunt niets voor Hem verbergen en je hoeft ook niets voor Hem te verbergen. Die man vertelt ook alles aan Jezus en stort op die manier zijn hart voor Hem uit. Dat mogen wij ook doen bij Jezus, alles wat er in ons leven speelt mogen we bij Hem neerleggen. We hoeven niets te verzwijgen, want Hij weet het al. Het is toch bemoedigend om dat te weten?
En dan vraagt Jezus een onnavolgbare vraag: wilt u gezond worden. Ja, natuurlijk wil de man gezond worden. Als je zelf een dag ziek bent wil je al weet beter worden. Dus na 38 jaar helemaal. Deze vraag stelt Jezus ons allemaal. Ieder mens is van nature ziek door de zonde. En aan ons allemaal vraagt Jezus: wil je gezond worden. Misschien heb je die vraag al beantwoord en tegen Hem ja gezegd. Dan heeft Hij ook Zijn belofte gehouden en je beter gemaakt. Maar misschien heb je geen antwoord nog gegeven. Doe dat dan nog vandaag!
Want het volgende wat Jezus zegt is: Sta op, neem uw ligmat op en ga lopen. En het gebeurt! Dat is toch geweldig! Jezus zegt dat ook in geestelijke zin tegen ons. Wanneer wij Zijn vraag aan ons beantwoorden met: ja! Dan zal Hij ons laten lopen. We doen nog zonden, maar Zijn niet meer ziek. We zijn genezen! En dan mogen we leven als gezonde mensen, niet meer in de zonde maar in dienst van God. Die man ging immers niet weer op zijn ligmat liggen net als toen hij nog ziek was? Nee, hij ging lopen. Dat is ook het leven van iemand die door Christus is genezen van de zonde, van de dood. Die leeft tot Zijn eer en glorie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten