maandag 29 augustus 2016

Geloof en geen werken

Romeinen 4:3 Want wat zegt de schrift? En Abraham geloofde God, en het is hem tot gerechtigheid gerekend.

Romeinen 4:5 Bij hem echter die niet werkt, maar gelooft in Hem die de goddeloze rechtvaardigt, wordt zijn geloof gerekend tot gerechtigheid.

Hoe wordt je nu eigenlijk zalig? Is dat door veel goede dingen te doen? Is dat door goed te leven en jezelf in te zetten voor anderen? Dat zou je soms bijna gaan denken. Je hoort vaak: maar ik leef toch goed? Ik doe geen mens kwaad. Dus als er een hemel is, dan zal ik daar vast wel komen. Dat kan een geruststellende gedachte zijn, maar het is absoluut niet Bijbels.

De Bijbel zegt dat geloof alleen je zalig maakt. Kijk maar eens naar Abraham, zoals beschreven staat in vers 3 van Romeinen 4: en Abraham geloofde God, en het is hem tot gerechtigheid gerekend. Abraham deed maar één simpel ding: geloven. Hij geloofde God en meer niet! En dat is hem tot gerechtigheid gerekend; dat wil zeggen: God heeft hem naar recht vrijgesproken.

Maar Abraham heeft toch helemaal geen recht om zalig te worden? Hij is toch immers ook een mens en dus verdorven door de zonde? Hij is toch ook van God afgescheiden en kan niet in de hemel komen? Inderdaad, eerst wel. Maar toen God Abraham riep geloofde hij God. En dat is wat Abraham vrijspreekt van de zonde en van de eeuwige dood. Niet al zijn goede werken of zijn goede keuzes, maar alleen maar geloof.

En dat geldt ook voor jou en mij. Wij worden niet door onszelf zalig. Jij en ik kunnen er niet voor zorgen dat we zalig worden, al werken we nog zo hard. Al doen we nog zoveel mooie en goede dingen, het is allemaal nutteloos als we erdoor zalig willen worden. We worden alleen gerechtvaardigd door het geloof! That’s it!

En dat druist tegen onze natuur in, want we willen alles zelf doen.
Wij willen zelf bepalen wat we doen, wij willen bepalen of we zalig worden ja of nee en wij willen eigenlijk door goede dingen in een mooi blaadje bij God komen. Jij toch ook? Ik wel, betrap ik mezelf vaak genoeg op. Maar het draait alleen maar om ons geloof.

En dan gaan we inderdaad goede dingen doen. Abraham geloofde God en volgde Hem. Dat volgt op geloof, dat je Jezus gaat volgen en in Zijn voetsporen loopt. Dan krijgt ons geloof handen en voeten, dan zijn we stralende sterren in deze donkere wereld. Maar het maakt ons niet zalig.

Bemoedigd worden we door Paulus. Hij laat ons op deze manier weten dat we het van God mogen verwachten. God geeft ons geloof en dat maakt ons rechtvaardig voor Hem. Wat een heerlijke God hebben wij toch? Hij geeft ons wat we nodig hebben, maar bovenal geloof zodat we eeuwig bij Hem mogen leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten