donderdag 1 september 2016

Vrede bij God

Romeinen 5:1 Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben vrede bij God door onze Heere Jezus Christus.
Een kind van God is een bijzonder gezegend mens. Iemand die gelooft dat Jezus voor zijn of haar zonden is gestorven heeft een bijzondere plaats. Dat is wat Paulus ons hier vertelt. We hebben namelijk vrede bij God! De mens staat van nature immers vijandig tegenover God en wil niets met Hem te maken hebben. Maar iemand die gelooft in Jezus, leeft niet meer in vijandschap met God, maar heeft vrede bij God. God ziet diegene niet meer aan als zondig en verdorven schepsel, maar als mens bedekt door het bloed van Christus.
Hoor ik daar dan ook bij? Paulus spreekt hier over wij; wij dan. Zo begint hij deze tekst. Wij, dat zijn dus allen die in Christus zijn, allen die gerechtvaardigd zijn uit het geloof. Je bent niet gerechtvaardigd door het geloof, maar uit het geloof. Als wij door het geloof rechtvaardig zouden zijn, zou het aan ons liggen. Maar nu we uit het geloof gerechtvaardigd zijn, is het alleen door het werk van Christus. Behoor jij daar ook toe? Dan leef jij ook in vrede met God.
Want het is alleen door onze Heere Jezus Christus. Hier gebruikt Paulus weer een gemeenschappelijk woorden en het is ook een bezittelijk woord: onze. Niet de Christus van iemand anders, maar van ons! Van jou en van mij! Christus die het werk aan het kruis heeft volbracht, die onze zonden bedekt met Zijn bloed en zo verzoening schenkt tussen God en de mens. Hem mogen wij ‘onze’ Christus noemen. Wat is God ook goed voor ons.
In die vrede, de vrede bij God, mogen wij dan nu leven. Wij hoeven niet alleen in het leven te staan, maar mogen weten dat Hij bij ons ons. Wij hoeven niet angstig en vol zorgen in het leven te staan, want we hebben vrede bij God. Dit is een tekst om ons op te bouwen, om ons sterk te maken. Want we hoeven het niet van onszelf te verwachten, maar mogen het bij Christus neerleggen. God heeft ons in genade aangenomen en wil ons ook leiden in ons leven. Hij wil ons Zijn vrede geven.
Dan moeten we ook niet meer gaan wanhopen of gaan twijfelen. Want wij hebben vrede bij God. Wat zou ons dan nog kunnen gebeuren? Ja, op aarde kan er nog genoeg gebeuren, maar niemand kan ons dat afpakken. Dat mag ons sterk maken en dat laat ons weten dat we niet hoeven te twijfelen. Jezus is zeker gestorven en opgestaan en Hij heeft zeker met Zijn bloed betaald voor de zonden. Geloof jij dat ook? Dan is deze bemoediging, de bron van kracht ook voor jou. Hier mag je je aan vastklampen en moed uit putten.
De vrede bij God is als een paraplu tegen de regen. Je broekspijpen kunnen dan nog nat worden, maar je weet dat je droog op je bestemming zult aankomen. Zo is het ook op aarde, er kan veel gebeuren, maar we weten dat we straks voor eeuwig bij Hem zullen zijn. Dat is zeker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten