zondag 4 september 2016

Levend water, krachtig water

Johannes 4:14 maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven.
Wat is de functie van water? De belangrijkste functie voor ons is om onze dorst te lessen. Zonder water zullen we niet overleven, ons lichaam heeft water nodig. We kunnen proberen zonder te leven en van alles te proberen, maar uiteindelijk zal ons lichaam uitdrogen en geen leven meer hebben. Maar wanneer je water drinkt zal je lichaam juist vitaal zijn en krijg je energie en kracht om dingen te ondernemen. Zo is het niet alleen met ons lichaam, maar ook met onze geest.
Jezus spreekt hier met de Samaritaanse vrouw over het levende water. Water dat Jezus aan de vrouw wil geven en wanneer ze hiervan zal drinken, zal ze nooit meer dorst hebben. Het is dus belangrijk om dit water te drinken en daarna hoef je geen ander water meer te drinken. Jezus is genoeg! Dit water heb je nodig om gered te worden, zonder dit water sterft een mens. Als jij en ik niet van dit water drinken, zullen we zeker sterven. Niet direct, maar uiteindelijk wel. En Jezus biedt het ons aan. Elke dag, overal en het kost ons niets! Dat is de eerste functie van het water.
Maar in de tekst lezen we nog iets over dat water. Het lest niet alleen onze dorst, maar het zal een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven. Het water zal je energie geven in je geloofsleven, het wordt een bron. Een bron, dat is dus niet een klein beetje, maar veel meer dan genoeg. En uit die bron mag je steeds weer putten. Die bron is er ook niet in 1 dag, maar wordt steeds groter. Het begint met een klein stroompje en des te meer je Jezus leert kennen en drinkt van Zijn water, zal dat kleine stroompje een bron worden.
En het water in die bron zal opwellen, dat wil zeggen opspuiten. In de Statenvertaling staat dat het een fontein wordt. Dat water heeft dus kracht en geeft je leven een boost tot in de eeuwigheid. Het blijft niet alleen maar een beetje blak water, maar het springt op en gaat tekeer. Dat doet het levende water ook in ons, het spuit net als een fontein. Dat maakt de liefde tot Christus steeds sterker en het maakt ook de liefde tot onze naaste steeds sterker. We gaan door de Geest van God leven en zullen God aanbidden. Ons leven wordt steeds meer een wandeling met Hem en dat zal ons een ongelofelijke vreugde opleveren.
Die fontein spuit door tot in het eeuwige leven. Dan stopt het niet, maar ook in het eeuwige leven gaat het door. Dan zullen we God leren kennen in al Zijn volheid en nog meer van Zijn aanwezigheid kunnen genieten. De kracht en energie en liefde tot God die we op aarde nooit volmaakt zullen hebben, zullen we dan krijgen.
Laten we dan steeds weer drinken van het water van Jezus. Elke keer dat we in Zijn Woord lezen, dat we met God spreken en ons laten vullen door de Heilige Geest, zal onze bron gevuld worden en zal die fontein nog meer kracht krijgen.

1 opmerking:

  1. Vorige week voor het eerst in de hele zomer mijn tuin gesproeid. Dan besef je weer hoe belangrijk water is. Letterlijk en Geestelijk. Mooi blog Pieter.

    BeantwoordenVerwijderen