dinsdag 27 september 2016

God zal je versterken

Zacharia 10:12 Ik zal hen versterken in de Heere, en in Zijn Naam zullen zij wandelen, spreekt de Heere.

Een uitzichtloze situatie, een klap die je te verduren krijgt in je leven of een moment dat je jezelf afvraagt: waarom, o God? We hebben het allemaal wel eens meegemaakt en anders zullen we het nog wel meemaken. Het kan onszelf verwarren, zelfs zo erg dat we even niet meer weten wat we nu moeten. De put waarin we zitten lijkt zo diep, waar moet je dan naartoe. Waar kun je het nog van verwachten? Hoe vind je nu de kracht weer om op te staan?

Het volk Israƫl heeft in verschillende uitzichtloze situaties gezeten. Ze zijn weggevoerd uit ballingschap, ze zijn verdeeld over de wereld en ze worden onderdrukt. Ze leven niet meer in hun eigen land, niet meer in het land van de belofte en ze leven in een land waar God niet gediend worden. En ze kwijnen weg, want diep in hun zit God geworteld. Ze zijn immers Zijn kinderen, ze behoren Hem toe en niet aan anderen!

En God ziet het, Hij ziet hun pijn en verdriet! Ook al hebben ze het aan zichzelf te wijten dat ze zijn weggevoerd en verspreid, God wil ze genade schenken. Hij laat ze niet aan hun lot over, maar wil Zich over hen ontfermen. Ja, zelfs nog sterker dan dat: Hij zal hen versterken. Ze zullen we kracht krijgen om zich op te richten en weer trots te zijn op hun volk en hun God. Ze zullen niet zomaar kracht krijgen, maar kracht in de Heere. Dat is de kracht die een mens doet bloeien, ondanks de situatie waarin hij of zij zich verkeerd. Het is Zijn kracht die de mensen zal vervullen en in die kracht kunnen we weer omhoog kijken en God aanschouwen en sterk staan in Hem.

Zo doet God ook voor jou en mij wanneer we het niet zien zitten, wanneer we in die moeilijke periode zitten en we zelf in de put zitten. God kijkt niet machteloos toe. Nee, Hij geeft ons de kracht om ons weer op te richten. Hij geeft ons de kracht om ondanks alles door te gaan. Dat we niet in onszelf en in ons verdriet wegzinken, maar God mogen aanschouwen door alles heen. Want Hij is Degene die ons verdriet kan wegnemen en waar we mogen schuilen als we het moeilijk hebben. Hij wil ons doorstromen met Zijn Geest en ons weer opbouwen.

En dan mogen we in Hem wandelen. We begrijpen Zijn wegen niet altijd en soms is het moeilijk te aanvaarden, maar als Hij voor ons uitgaat dan wandelen we op de weg van Hem. Dan leert en helpt Hij ons om de moeilijkheden op die weg te verslaan en te leven tot Zijn eer. Hij tilt je op als je bijna struikelt, Hij neemt je in Zijn armen om je te troosten, Hij beschermt je voor degene die je kwaad wil doen en Hij geeft je kracht om door te gaan.

Dat spreekt de Heere. God zegt het zelf en dan mogen jij en ik ons overgeven. Hoe jouw situatie nu ook is, wat er ook in je leven speelt: luister maar naar God! Schuil bij Hem, want Hij zegt zelf: Ik zal je versterken in de Heere.

U bent mijn Schuilplaats, Heer
U vult mijn hart steeds weer
Met een verlossingslied

Telkens als ik angstig ben steun ik op U!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten