dinsdag 6 september 2016

Witter dan sneeuw

Jesaja 1:18 Kom nu, laten wij een rechtszaak voeren, zegt de Heere. Al waren uw zonden als scharlaken, ze zullen wit worden als sneeuw; al waren ze rood als karmozijn, ze zullen worden als witte wol.

Wat een ellende als je Jesaja 1 leest. Het volk Israël is van God afgedwaald en God spreekt hen toe. En dat gaat in flinke bewoordingen. God zegt dat Zijn kinderen tegen Hem in opstand zijn gekomen, dat Israël geen kennis heeft, ze hebben de Heilige verworpen en hun hoofd is ziek. Zo maar een paar dingen die Israël voor de voeten worden geworpen. Ze zijn te lezen in hoofdstuk 1. Een zondig volk, dat zoveel zegeningen van God heeft gekregen, maar zich toch van Hem heeft afgekeerd. Daar wil God toch niets meer mee te maken hebben?

Dan ken je God niet, want Hij verbreekt zijn beloften nooit. Hij heeft trouw gezworen aan Abraham, Izak en Jakob en die belofte blijft. God vindt de zonden van het volk verschrikkelijk, het maakt het toornig en verdrietig. Waarom kan het volk niet gewoon naar Zijn wetten leven en zo dicht bij Hem leven? Zelfs in de offers vindt God geen vreugde meer. Want dan doen ze dan nog wel, maar het doet God niets.

Zo kan het ook met ons zijn. We kunnen zo opgaan in allerlei dingen, dat we geen tijd aan God besteden. Dat we druk zijn met sport, hobby, werk, vrienden en ga maar door. En dat we daardoor te weinig aandacht voor God hebben. Ja we bidden nog wel en gaan zelfs nog naar de kerk, maar echt met Hem leven doen we niet. Dan zijn we net als Israël, we doen God verdriet. Hij vindt geen vreugde in ons wanneer we niet naar Zijn wil, naar Zijn wet, leven.

Maar ook voor ons is er hoop, want God vergeet Zijn belofte aan jou en mij niet! Wij mogen ons scharen onder de kinderen van Abraham, door het werk van Jezus Christus. En dus mogen Zijn beloften ook aan ons worden doorgezet. Daarom hoeven we niet te wanhopen, lees maar eens in vers 18. God zegt: kom en voer een rechtszaak met Mij. En IK zal je zonden vergeven, wanneer je je naar mij terugkeert.

Onze zonden zullen dan totaal! vergeven zijn. Niet een paar, niet de helft, maar helemaal. Al zijn onze zonden als scharlaken, Hij zal ze wit wassen als sneeuw. Er zal geen zonde meer overblijven, want ze zijn bedekt door het bloed van het Lam. Dat is God en zo werkt Hij vanuit Zijn beloften voor ons. Dan doen onze zonden ons verdriet, want God heeft er verdriet van. Dan willen we leven naar Zijn wil, want daar vindt God vreugde in. Niet uit onszelf, maar staande op het kruis van Christus. Door de Heilige Geest.

God is goed en Hij wil ons Zijn goedheid laten zien. Keer je naar Hem, wat er ook tussen jou en God instaat. Zet je leven eens tegen de spiegel van het Evangelie. Niet alleen naar de Romeinen brief dat je vrij bent, maar ook naar het Oude Testament waar God ons Zijn wil heeft bekend gemaakt. En naar de woorden van Jezus, als Hij zelfs de wet nog aanscherpt. Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.



Dan kunnen we vrij voor God staan, zonder zonde. Die zijn door Christus betaald en God heeft ze weggepoetst. Laten we Hem dan aanbidden voor Zijn beloften aan ons en Zijn liefde door Zijn Zoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten