donderdag 15 september 2016

God druipt van liefde

Psalm 36:9 Zij worden verzadigd met de overvloed van UW huis; U laat hen drinken uit Uw beek vol verrukkelijke gaven.

Wat een tegenstelling in deze psalm. Eerst wordt de mens beschreven en dan vooral de mens die zonder God leeft. Een mens, zondig in zichzelf, dat niet in staat is om goed te doen. En dan God, die zoveel liefde heeft voor de mens. Die een onuitputtelijke Bron van liefde is en iedereen die daaruit drinkt wordt daardoor vervuld van Zijn liefde.

Lees de verzen 1-5 maar eens. De mens zonder God wordt eigenlijk met de grond gelijk gemaakt. Die mens heeft geen ontzag voor God, Hij doet zichzelf voor als geweldig en wil dat ook graag zijn, maar als je door de buitenkant heen kijkt, zie je slechte dingen en haat. Bij de mens uit zichzelf komt alleen maar onrecht en bedrog, liegen om zichzelf goed te praten of om fouten te verbloemen. Die mens kan niet verstandig handelen, het volgt alleen maar zijn of haar zondige hart en verlangens. Als je dit zo leest denk je waarschijnlijk: dat valt toch ook wel weer mee. Nou, niet dus. Kijk maar eens goed naar jezelf, hoe is het bij jou?

Maar dan komt de lofzang op God! God is goedertieren, Hij is volmaakt goed en dat reikt tot in de hemel. God is niet maar een klein beetje goed, Hij is helemaal goed. Zijn gerechtigheid is als de machtige bergen, Hij is recht. En wat recht is, is niet krom. Bij God weet je waar je aan toe bent en Hij doet alleen recht. Er is geen afwijking daarvan mogelijk, Hij knijpt geen oogje dicht en probeert niet op allerlei wegen een uitvlucht te zoeken. Die God is geweldig en die God is het waard om gediend te worden. God haat de zonde, het is een gruwel in Zijn oog. Maar Hij laat het recht zegevieren en heeft Zijn Zoon gegeven om de straf op die zonde te dragen. Zo goed is God voor ons.

En wij mogen bij Hem schuilen onder zijn vleugels. Daar is het veilig en daar is het goed. Daar zijn we veilig tegen verleidingen, tegen de begeerte die in ons leeft. De mens mag daar zijn toevlucht zoeken, omdat het op aarde anders een leeg bestaan heeft. Alles is leeg, angstig en gevaarlijk zonder God en als je niet onder die vleugels schuilt, dan sta je bloot aan alle gevaren. Het wil niet zeggen dat je onder die vleugels geen zonde doet en dat je niks kan overkomen. Maar je wordt wel beschermd en wordt overvleugeld door Zijn liefde.

Want onder die vleugels wordt je verzadigd met de overvloed van Zijn huis en Hij laat je drinken uit de beek vol verrukkelijke gaven. Het is net alsof je een heerlijk maaltijd aan het eten bent, zo is het ook bij God. Hij geeft de liefde die Hijzelf heeft, ook aan hen die bij Hem horen. En dat smaakt heel goed, dan wil je nooit meer iets anders. Je bent dan veilig, je ziet om naar anderen, je stelt jezelf niet op de voorgrond en wil niet meer zondigen. In plaats van de zonde gaat de Geest in je werken en dat geeft een diepe vreugde.

God druipt van de liefde en wil dat ook aan ons geven. Je hoeft alleen maar bij Hem te schuilen en Hij zal je Zijn Geest geven om je te vervullen.

Hoe groot is Uw goedgunstigheid,
Hoe zijn Uw vleug’len uitgebreid,
Hier wordt de rust geschonken.
Hier ’t vette van Uw huis gesmaakt
Een volle beek van wellust maakt,
Hier elk in liefde dronken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten