zaterdag 10 september 2016

De goede werken van God

Exodus 13:8 En op die dag moet u uw zoon vertellen: Dit is gebeurd om wat de Heere voor mij gedaan heeft, toen ik uit
Egypte trok.

De hele geschiedenis van het volk Israël ziet op de redding van Christus. De Israëlieten waren eerst immers slaven in Egypte. Zo is de mens slaaf van de zonde. De Israëlieten waren geen baas over zichzelf en werden verdrukt door de Egyptenaren. Een mens die in de zonde leeft wordt ook verdrukt, door diezelfde zonde. Dat is de eerste overeenkomt die we in de geschiedenis zien.

Na de slavernij wordt het volk gered uit Egypte. God redt het volk door de eerstgeboren kinderen te doden, behalve wanneer met het bloed van een onbevlekt lammetje aan de deurpost smeerde. Dan zou de Engel des doods niet langskomen, maar voorbij gaan. Hierdoor mochten de Israëlieten gaan, de vrijheid in. Ze waren niet langer slaven, ze waren bevrijd door de hand van God. Zie je de vergelijking met de redding van Christus? Als je door Christus bent gered, ben je geen slaaf meer van de zonde. Je bent vrij!

Maar het volk kwam vervolgens in de woestijn, een dorre plaats en het werd een lange tocht. Er kwamen veel moeilijkheden op hun pad en het was absoluut niet makkelijk. Maar God was bij hen en daardoor zijn ze erdoorheen gekomen. Zo is het ook bij ons: de wereld is een grote woestijn en onze reis naar de eeuwigheid duurt lang, maar God is bij ons en zo zullen we erdoor komen.

Dit moesten de vaders hun kinderen vertellen en zo de goede werken van God verkondigen aan hun kinderen. Die taak hebben wij ook, wij moeten ook de goede werken van God verkondigen. Het Pascha, dat werd ingesteld was niet bedoeld om het volk te herdenken, dat die zoveel murmureerden. Nee, het was ingesteld om de goede werken van God te vertellen. En dat is exact onze taak aan onze kinderen.

Dat kunnen we heel praktisch maken: hoe leef jij? Spreek je met je kinderen over God en over de goede werken die Hij voor jou heeft gedaan? Spreek je met andere mensen over Christus en over de redding die je hebt ontvangen en die je een ander ook zo gunt? Ga je aan het Avondmaal om de goede werken van God te verkondigen? En spreek je daarover met je kinderen?

Of geef je anderen het slechte voorbeeld? Leef je zomaar, zonder God in je leven te betrekken. Blijf je in de kerkbank zitten en verkondig je niet de goede werken van God? Hoe zullen anderen God zien, wanneer jij ze er niet over verteld of het laat zien? Ook voor jou is er een plek bij Christus. Dat betekent dat je jezelf aan de kant moet zetten en Hem je leven moet laten overnemen.

De opdracht van God aan de Israëlieten is een opdracht die ook nu nog actueel is. Wij mogen het werk van Christus vertellen, laten zien en uitstralen. Hij heeft de dood overwonnen en voor de zonde betaald bij God. Is Hij het niet waard om door ons gediend, geloofd en geprezen te worden?

Heere, wat bent U goed en heerlijk. U wilt ons mensen redding geven van de straf en U doet dat ook. Dank U voor Uw liefde en trouw. Vergeef ons toch wat niet is naar Uw wil en neem dat weg. En geef dat we U mogen aanbidden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten