zondag 2 oktober 2016

Leven is Christus en sterven winst

Filippenzen 1:21 Want het leven is voor mij Christus en het sterven is voor mij winst.

Paulus is gevangen genomen en schrijft deze brief aan de gemeente in Filippi. Hij is gevangen genomen om zijn geloof in Jezus Christus. Paulus heeft geen moord gepleegd, niet iets gestolen of iemand anders iets kwaads aangedaan. Nee, Paulus zit in de gevangenis omdat hij getuigt van Jezus Christus, zijn Redder. Maar, ondanks dat hij niet weet hoe dit zal eindigen, is Paulus positief. Hij schrift een bijzondere brief naar de gemeente en in het eerste hoofdstuk schrijft hij over de vrucht van zijn gevangenschap. Hij ziet er de waarde van in, want hij heeft al zoveel over Christus kunnen vertellen.

In het tweede deel van dit hoofdstuk gaat het Paulus om leven of sterven. Hij schrijft over het verkondigen van het Evangelie wanneer hij leeft of als het allemaal anders loopt en hij zal sterven. Dit zal niet een gemakkelijk thema geweest zijn om over te schrijven, maar Paulus schrijft het vol vertrouwen en ter verheerlijking van Christus.

Want hij zegt: het leven is voor mij Christus. Als Paulus blijft leven, dan is er maar 1 ding dat belangrijk is en dat is Christus. Paulus ademt Christus. Alles wat hij doet, waar hij aan denkt en waar hij over spreekt is Christus. Christus is verweven door het leven van Paulus en dat moet iedereen weten. Niet om Paulus zelf, maar om Christus. En daarom wil Paulus ook graag blijven leven.

Wanneer het leven Christus is, dan mag je vervuld zijn van Hem. Hij heeft je straf gedragen, je was immers anders voor altijd verloren gegaan. En dat heeft invloed op je leven. Je staat niet meer blanco in het leven, je bepaalt niet meer wat jezelf doen. Nee, Christus bepaalt wat jij doet en Hij werkt met Zijn Geest in je leven. Dan mag je blij worden, je hoeft immers nergens meer bang voor te zijn. Je mag vol goede moed in het leven staan, want Jezus heeft je straf gedragen en  Hij staat naast je. Je zonden hoeven niet als een zware last op je te drukken ,want Hij heeft ze vergeven. Wanneer je leven Christus is, dan is Christus je leven. En wanneer Christus je leven is, dan ben je veilig in Zijn armen.

Maar het leven kan ook eindigen. Paulus is daar zich heel sterk van bewust. Maar hij maakt dan een bijzondere opmerking: het sterven is voor mij winst. Jazeker, Paulus heeft een heerlijk leven in Christus, maar sterven is voor hem winst. Waarom is dat winst voor hem? Waarom begeert hij zelfs heen te gaan? Omdat hij dan voor altijd bij Christus zal zijn. Er is geen zonde meer die toch aan hem trekt, er is geen doorn in het vlees meer. Maar dat noemt Paulus niet, hij noemt alleen dat hij voor altijd bij Christus mag zijn.

En dat is het uiteindelijke doel van elke christen. Straks zullen we allemaal bij Christus zijn en dat is voor ons allen winst. De dood lijkt een vijand, maar die is overwonnen door Christus. De dood heeft zijn angel verloren, want ieder kind van God dat sterft zal voor eeuwig bij God zijn en heersen met Christus op de troon. We zullen Hem in al Zijn volheid leren kennen en volop genieten van Zijn aanwezigheid. Daar is de puurste liefde die ook maar te vinden is en die krijgen we daar over ons uitgestort.


Zo mogen wij in het leven staan. Ons leven mag en moet Christus zijn. Zo mogen we leven, want dan is ons leven een verheerlijking van Hem en zullen we Jezus ervaren. Maar ook de dood zal winst zijn, want dan zijn we voor eeuwig bij Hem! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten