zondag 16 oktober 2016

Christus overwint de haat van de wereld

1 Johannes 3:13 Verwonder u niet, mijn broeders, als de wereld u haat.

Haat tegen christenen, tegen het christendom, het is er al sinds Jezus op aarde rondliep. Jezus was immers anders dan de mensen die op dat moment leefden! En dat zette kwaad bloed bij veel mensen. En als we nu om ons heen kijken, dan zien we nog steeds hetzelfde. Op sociale media wordt vaak gesproken over christenhonden, de politiek wil al het christelijke uit de samenleving bannen, en de mensen om ons heen hebben er een hekel aan als we ons aan de Bijbelse principes houden en willen leven naar de wil van God.

Soms wordt je er wel eens moedeloos van, mag ik dan niet naar de Bijbelse principes leven en heb ik dan niet de vrijheid om van die liefdevolle God en Zijn Zoon te getuigen? En wanneer mensen zich echt tegen het christendom keren en van alles doen om het kapot te maken en voor alles uit te maken, dan wordt ik zelfs wel eens boos. Herken je dat?

Maar Johannes zegt ons: verwonder je niet! Het is niet alleen van nu dat de wereld Christus haat. En het is eigenlijk ook nog begrijpelijk ook. Want wanneer iedereen de rijkdom van het Evangelie zou kennen, dan zou iedereen zalig worden. Maar niet iedereen kent die rijkdom en dan gaat men er tegenaan schoppen. Je zult worden gehaat, omdat je anders wil zijn en de wereld wil niet dat je anders bent. Men haat het wanneer je tevreden kunt zijn met het geloof en wanneer je houvast hebt in het leven. Men haat het wanneer je wilt leven naar Gods geboden en daardoor anders moet zijn in de wereld. En die haat zit heel diep en gaat heel ver.

Maar we hoeven ons daardoor niet verslagen te voelen! Want wij weten: Jezus leeft. Hij leeft en wij met Hem. Alles wat hier op aarde ook maar kan en mag gebeuren, het valt totaal in het niet wanneer we het tegenover de liefde van Jezus zetten. De diepgewortelde haat valt in het niet bij het alles vergevende bloed van Jezus Christus. Ja, we zullen hier tijdelijk die haat moeten verdragen, maar er komt een dag dat het allemaal voorbij is en dan zullen we beloont worden voor de standvastigheid.

Misschien merk jij wel niets van die haat. Vraag je dan eens af of je leeft naar de wil van God. Of ga je in alles mee van de wereld? Je vindt het maar onzin, die geboden van God. Al je zonden zijn immers al vergeven, of misschien maken die zonden je helemaal niets uit. Maar wanneer je leeft voor Christus en leeft naar de wil van God, zal de wereld zien dat je anders bent. En dat wordt niet geaccepteerd! Vraag Christus dan om inzicht in het Woord, vraag Hem om Zijn Geest die je laat zien hoe je moet leven. Want God vraagt ons om te leven naar Zijn wil.

Laten we als christenen de handen ineen slaan. We moeten elkaar niet nog meer de tent uitvechten, maar samen sterk staan in de naam van Jezus. ZO mogen we de liefde uitstralen van Hem en dat doorgeven aan de wereld. Hij zal ons helpen om bestand te zijn tegen de haat van de wereld, Hij beschermt ons tegen de verleidingen om mee te gaan met de wereld. Christus overwint de haat, sterker nog: Hij heeft de haat al overwonnen.

In de plaats van haat stelt Hij onvoorwaardelijke liefde. Wat een rijkdom als wij die mogen ontvangen. Dan hoeven we ons niet te verwonderen over de haat van de wereld, maar dan mogen we verwonderd Zijn liefde aanschouwen en ons erdoor laten vervullen.

1 opmerking:

  1. De Bijbel zet vrouwen neer als rechteloze, onreine en niet te vertrouwen wezens die zich in alles moeten onderwerpen aan de man. Vanuit bijbels oogpunt is het dan ook ondenkbaar dat de vrouw ook maar enige rol van betekenis in gemeente of kerk zou spelen.

    Het geloof maakt meer kapot dan je lief is.

    BeantwoordenVerwijderen