maandag 24 oktober 2016

Christus kennen

Filippenzen 3:10 Opdat ik Hem mag kennen, en de kracht van Zijn opstanding en de gemeenschap met Zijn lijden, doordat ik aan Zijn dood gelijkvormig wordt.

Soms lijkt het alleen maar rozengeur en maneschijn bij christenen. Ze zijn altijd opgewekt, leven een vrolijk leven en je hoort ze nooit over de moeilijkheden van het geloof. Het lijkt wel alsof het alleen maar leuk is om christen te zijn en dat er niet ook momenten zijn die moeilijk zijn. Het is namelijk niet alleen leuk, aan geloven zit ook een keerzijde. Dat kunnen we lezen in Gods Woord en daarover gaat de tekst.

Het is natuurlijk heerlijk om Christus te kennen als Verlosser en zaligmaker. Daar mag je als mens heel dankbaar voor zijn en daar mag je door worden vervuld. Het maakt je opgewekt, want je leeft niet meer in de dood maar in het leven. Je leeft door het Leven! Als je daaraan denkt, dan mag je die vreugde ook daadwerkelijk laten zien en dat mag je bezig houden. Hem kennen, dat is het mooiste wat een mens kan gebeuren en daar mag je heel blij om zijn.

Maar er zit ook een keerzijde aan, zo lezen we in Filippenzen 3:10. Want dan kennen we ook de gemeenschap met Zijn lijden, doordat ik aan Zijn dood gelijkvormig wordt. We lijden samen met Jezus, we voelen dezelfde pijn die Hij heeft gevoeld en we voelen de haat van de wereld die Hij ook voelt. Dat kan je soms zo een stomp in je maag geven en in een keer al je vreugde wegnemen. Want de pijn van Zijn lijden is ook onze pijn. En Zijn dood, is ook onze dood. Hij is voor ons de Godverlatenheid in gegaan, maar de leegte die Hij daar heeft gevoeld, die voelen wij met Hem mee. Doet dat bij jou ook zo’n pijn? Deel je in die gemeenschap met Christus?

Maar toch hoeft dit ons niet bedrukt te laten, want we kennen dan ook de kracht van Zijn opstanding. De kracht die ervoor heeft gezorgd dat de dood is overwonnen en de duivel is verslagen. De kracht waar de boze geen grip op heeft en een kracht die rechtstreeks van God komt. Hij blaast met Zijn Geest in ons en zo ontvangen wij de kracht om te delen in Zijn opstanding. En die kracht mag omgezet worden in daden en in blijdschap. Een leven voor God, naar de wil van God, uit liefde en blijdschap voor Hem.

Christus kennen heeft dus 2 kanten. Aan de ene kant voelen we de pijn en leven we nog in onvolmaaktheid. Dat maakt ons weer afhankelijk van Hem, want alleen kunnen we die pijn niet verdragen en zonder Hem leidt de onvolmaaktheid tot de dood. Maar de andere kant is de kracht van de opstanding die Hij in ons werkt. Dat mag jou en mij vervullen en ons gericht laten zijn op Hem en op de toekomst die komen zal. Paulus zegt het zo: niet dat ik het al verkregen heb of al volmaakt ben, maar ik jaag ernaar om het ook te grijpen. Daartoe ben ik door Christus Jezus gegrepen.


Ken jij Christus? Wil jij Christus kennen? Er is niets mooiers dan Hem te kennen. De pijn voelen van Hem: Hij is het waard! De kracht ontvangen van Hem: het maakt je krachtig! Er is werkelijk niets anders te bedenken dat heerlijker is dan om Christus te kennen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten