woensdag 19 oktober 2016

Blijdschap om Jezus Christus

Lukas 13:17 En toen Hij dit zei, stonden al Zijn tegenstanders beschaamd en de hele menigte was blij om alle heerlijke dingen die door Hem gebeurden.

Wat een bijzonder gezicht zal dat zijn geweest. Al die mensen die zo blij waren om wat ze Jezus zagen doen. Een oprechte en verwonderende blijdschap, omdat Jezus een vrouw die al 18 jaar kromgebogen was genas. En nog wel op de sabbat! Maar daar was niet iedereen blij mee. De leider van de synagoge kon dit niet plaatsen, hoe kon Jezus nu iemand genezen op de sabbat? De tegenstand tegen Jezus, de tegenstand tegen het Evangelie is van alle tijden. Maar de menigte was blij en ook degenen die bij Jezus horen mogen blij zijn, om wat Hij heeft gedaan.

Een typisch beeld, Jezus tegenover een tegenstander. Hoeveel tegenstanders zijn er wel niet van Jezus? Zowel binnen de kerk als buiten de kerk. Ze kunnen Zijn liefde niet begrijpen, ze kunnen zichzelf niet aan Hem overgeven en gaan zich vervolgens tegen Hem afzetten. Dat is wat hier ook gebeurt. Maar Jezus maakt die mensen gelijk duidelijk dat ze het mis hebben: huichelaars noemt Hij ze.

Waarom is er toch zoveel tegenstand tegen Jezus? Omdat de mensen zelf koning willen zijn van hun leven. Binnen de kerk wil men zelf de baas zijn en zelf de regels bepalen en zelfs zelf hun leven indelen. Ook al gaat dit tegen Gods Woord in! Het is immers niet van deze tijd om alles in de Bijbel op jezelf toe te passen. Jezus noemt je dan een huichelaar. Maar ook buiten de kerk willen de mensen een eigen koning zijn. Ze willen zelf bepalen hoe ze hun leven inrichten en willen niet dat Jezus hun Koning is. En vervolgens gaan ze zich met alle macht tegen Hem verzetten.

Maar wanneer je mag inzien wie Jezus is en wat Hij heeft gedaan, dan geef je je leven volledig over! Dan hoef je zelf de regie niet in handen te hebben, want je wilt Jezus volgen. En dat is een weg van vervulde blijdschap. Niet maar een beetje blijdschap, maar volledig. Dan mag je bij de menigte horen die blij was om alle heerlijke dingen die door Hem gebeurden. En niet alleen toen, maar ook nu nog.

Is die blijdschap ook te zien in jouw en mijn leven? Dat is een belangrijke vraag, want dat is wat wij naar de wereld uitstralen. Wij hebben immers het grote werk van Jezus in ons leven gezien? Wij hebben Zijn Woord gelezen en daarin staat alles wat Hij op aarde heeft gedaan toen Hij rondwandelde. En nog steeds worden er zieken genezen in de kracht van Jezus. Nog steeds laat Hij zien dat Hij de tegenstander van het kwaad, de satan, is. En niet alleen de tegenstander, maar ook de Overwinnaar.


En bij die Overwinnaar mogen wij horen. Je eigen leven verliezen, door het heerlijke leven met Christus te ontvangen. Dat is het onverbloemde geheim van het Evangelie. En dan is het niet saai om naar de wil van God te leven, maar dan geeft het je blijdschap! En die blijdschap mogen wij weerspiegelen de wereld in. Dan wordt Jezus Christus verheerlijkt en krijgt Hij alle lof, eer en aanbidding die Hij waard is. Ben jij ook zo blij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten