dinsdag 25 oktober 2016

Gods belofte is betrouwbaar

Genesis 13:15 Want al het land dat u ziet, zal Ik voor eeuwig aan u en uw nageslacht geven.

Wat een heerlijke belofte van God aan Abram. Die was immers door God geroepen en op weg gegaan naar het land dat God hem zou wijzen? En nu staat hij daar, midden een mooi land. En dit zou zijn land worden en het land van zijn nakomelingen. Er zullen veel nakomelingen komen die ook van dit land zullen genieten. Abram is blij dat hij God heeft vertrouwd op Zijn Woord en dat hij op reis is gegaan. Lot maakt de keuze voor Sodom, maar Abram mag in dit heerlijke land rondtrekken. En daarbij natuurlijk die belofte, zijn dag kan niet meer stuk.

Of? Want Abram zal ook over de woorden van God hebben nagedacht. Hij zal dit land ontvangen en zijn nageslacht zal hier wonen, maar welk nageslacht eigenlijk? Er zijn immers toch nog geen kinderen en Abram en Sara zijn al aardig op leeftijd. Er moet wel iets geks gebeuren wil Gods belofte uitkomen. Abram moest er ook zo over gedacht hebben. Want hij ontvangt een kind bij zijn slavin, zal dat het volk zijn dat het land zal bewonen?

Nee, God  doet wat Hij heeft beloofd. Hij heeft Abram eerst naar het land Kanaän gestuurd en hem daar veilig gebracht. God heeft ook de belofte van het nageslacht vervuld. Abram kreeg met Sara immers nog een zoon, Izaäk. Hij zal het geslacht doorzetten en het volk zal doorgroeien tot een groot volk, dat met een flinke groep vanuit Egypte later ook weer in Kanaän zal terugkeren. Zo houdt God steeds Zijn belofte.

Nu nog steeds zien we de belofte van God. Het volk Israël woont nog steeds in het land Kanaän, ondanks alle omzwervingen en zelfs een diaspora. Het volk was naar alle kanten van de wereld uitgedreven, maar God houdt Zijn Woord. Hij brengt Zijn volk daar steeds weer terug en zal ze daar ook bewaren.

Daarom mogen wij ook op God bouwen. Hij doet wat Hij belooft, ook voor jou en mij. Het hoeft niet altijd zo te lijken, maar God is trouw. Abram kreeg een belofte voor een nageslacht terwijl hij nog geen kinderen had. Hij kreeg ook een belofte voor een land, dat op verschillende manier zelfs aan anderen heeft toebehoord. Maar God houdt Zijn Woord. Israël heeft het weer terug en zo kan het ook voor ons lijken dat God niet doet wat Hij belooft in Zijn Woord. Maar Hij is bij je, ook al zie je het niet altijd.

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Wij begrijpen ze niet en daarom zijn ze ook Gods wegen. Maar in dat ondoorgrondelijk zijn, toont God Zichzelf. Hij heeft een Verlosser beloofd die de straf zou dragen en Jezus is gekomen en heeft de straf gedragen. Hij heeft beloofd de satan te verslaan en dat heeft Hij gedaan aan het kruis. Hij belooft dat je zonden vergeven zijn wanneer je ze bij het kruis legt. Hij belooft dat Hij altijd bij je zal zijn, wanneer je je aan Hem over geeft.  Hij belooft dat Hij weer terugkomt op de wolken om Zijn kinderen op te halen.


En als Hij belooft, houdt Hij Zijn Woord. Heerlijk toch, om te leven op de belofte van God!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten