woensdag 12 oktober 2016

God ontmoeten

Exodus 19:17 Mozes leidde het volk uit het kamp, God tegemoet. Zij stonden onderaan de berg.
God ontmoeten, we zeggen het vaak in de kerk. Het klopt ook, wanneer de dominee de groet geeft, ontmoeten we God. Ook in het gebed ontmoeten we God en in onze Bijbelstudie ontmoeten we God. 
Maar wat is dat eigenlijk, God ontmoeten?

Het volk Israël was bij de berg Sinaï en God had het volk opgeroepen om naar de berg te komen om Hem te ontmoeten. Hiervoor moesten ze zich afzonderen en reinigen, drie dagen lang. God ontmoet je dus niet zomaar even, God is niet iets kleins of iets gewoons, God is een heilige God! De grote Schepper en een mens staat volledig in het niet met Hem vergeleken. Besef jij je wel eens hoe groot God is?

Toen het volk onderaan de berg stond, daalde God neer in een vuur en de hele berg was gehuld in rook. Er klonk gedonder, er was bliksem en er klonk steeds luider worden bazuingeschal. Op die manier toonde God zich aan Zijn volk. Wanneer God zich toont, gaat dat gepaard met verbazingwekkende en adembenemende verschijnselen. Zo groot en geweldig is God. En Mozes leidde het volk, God tegemoet.

Het volk ging naar die God toe, naar die ontzagwekkende God, onder leiding van Mozes. En dichterbij dan de voet van de berg mochten ze niet komen. Ze konden God daar ontmoeten, want als ze dichterbij kwamen zouden ze sterven. Ze hadden iemand nodig die tussen hen en God instond, iemand die de boodschap van God overbracht. God is niet zomaar te benaderen, daar is Hij te heilig voor. Wij als kleine, nietige mensen kunnen voor Zijn aangezicht niet bestaan!

Maar hoe is het dan toch mogelijk om God te ontmoeten? Daar de Heere Jezus Christus. Hij is het die, net als Mozes bij de berg, tussen ons en God instaat. Hij heeft de opdracht van God volbracht, Hij heeft de afstand tussen God en de mensen teniet gedaan. Maar nog steeds hebben we de Heere Jezus nodig om God te naderen, om Hem te ontmoeten.

Want zonder Jezus kunnen we niet bij Hem komen, zonder het verzoenende bloed van Zijn Zoon zou God ons vernietigen door Zijn toorn over de zonde. Maar Hij heeft er zelf voor gezorgd dat dit niet zo hoeft te zijn, want Zijn Zoon is in onze plaats gestorven en in de hel geweest. Dat is pure liefde van God de Vader, maar ook van God de Zoon. En dan raken we precies het hart van God, liefde voor zondaren.

Wanneer je God ontmoet door de Heere Jezus, ontmoet je die liefdevolle Vader. Die met Zijn armen steeds weer naar je uitgestrekt staat. Je ontmoet de puurste liefde die we ook maar kunnen ervaren en die liefde zal weer op ons uitstralen. Wanneer we God ontmoeten, zullen we daardoor veranderen. Je kunt God niet ontmoeten en weer hetzelfde verder gaan. Elke ontmoeting met Hem, maakt ons steeds meer naar Zijn beeld.


Hoe vaak ontmoet jij God? Wat gebeurt er met je wanneer je Hem ontmoet? Stel die vragen eens aan jezelf. En wanneer je Hem nog nooit hebt ontmoet, wacht dan niet langer. Ga naar Hem! Je kunt en hoeft niet alleen, want Jezus is er voor je. Hij heeft de weg naar de Vader gemaakt en Hij leidt je naar Hem toe. Strek je hand uit en Hij neemt je mee. Je zult niet teleurgesteld zijn na die ontmoeting, maar vervuld door God!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten