donderdag 13 oktober 2016

Godsvrucht brengt tevredenheid

1 TimotheĆ¼s 6:6 Maar de godsvrucht is inderdaad een bron van grote winst, vergezeld van tevredenheid.

Om me heen zie ik steeds meer ongelukkige mensen. Bij veel mensen brengt dat een depressie teweeg, maar er zijn ook veel mensen die gewoonweg niet gelukkig zijn. Het is hard werken, veel geld verdienen, ploeteren, ruzie maken over veel zaken, afgunst naar andere mensen en zo kunnen we een hele rij maken. Daar wordt een mens niet gelukkig van, sterker nog daar wordt een mens door afgebroken. En wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon, want ook in de tijd van Paulus is dat zo.

Hoe komt dat nu, dat die mensen zo ongelukkig zijn? Paulus schrijft de redenen als volgt op: ze missen de godsvrucht. Het leven met God en het goede willen doen voor andere mensen. Het leven is eigenlijk een leeg omhulsel wanneer we alleen maar voor onszelf leven, je kunt immers niets meenemen wanneer je sterft? En hoeveel mensen proberen wel niet zoveel mogelijk geld te verdienen? Alsof ze dan gelukkig zullen zijn? Maar juist de drang naar veel geld, naar veel winst, drijft je van God af. Je raakt het spoor bijster en je zult uiteindelijk je geloof, in hoeverre dat er dan nog is, verliezen.

Wil je gelukkig zijn? Ook dan heeft Paulus een boodschap voor je. Leef je leven voor God en je naaste. In vers 11 somt hij het op: jaag naar gerechtigheid, godsvrucht, geloof, liefde volharding en zachtmoedigheid. Dat zijn zaken waar een kind van God mee bezig mag zijn, dat zijn de zaken waar je gelukkig van wordt.

Laten we de godsvrucht eruit pakken en die centraal stellen. Want als je leeft naar de wil van God, dan let je op anderen en sta je voor ze klaar. Je bent betrokken bij anderen en mag dan delen in de blijdschap van de gemeenschap. Samen liefde delen, samen geloof delen en naar elkaar luisteren. Maar bovenal luisteren naar de boodschap van God, dagelijks je Bijbel lezen en alles bespreken met God. Dan zal de Geest van God je doorstromen en zul je waarlijk blijdschap kennen. Niet de blijdschap van rijkdom van geld, maar de rijkdom van genade.

En als je weet wat die genade inhoud, dat Jezus Zijn leven voor jou en mij heeft gegeven, dan kun je tevreden zijn. Je bent tevreden met Zijn liefde, met Zijn bloed, want dat is wat ons de vrijheid brengt. En die tevreden zal ook beslag gaan krijgen op je dagelijks leven. Je kunt dat tevreden zijn met voedsel en kleding, want je hebt dat van God ontvangen. Wanneer je daar tevreden mee bent, heb je tijd om God te zoeken, tijd om voor je gezin te zorgen en tijd met mensen door te brengen die belangrijk voor je zijn.

Wij mogen vanuit de godsvrucht echt vruchtdragen. We mogen bloeien door de Geest van God en groeien in de genade. Laten we ons niet in de luren laten leggen door satan en ons vervullen met hebzucht. Maar leef met God, wees in alles afhankelijk van Hem en je zult tevreden zijn. Ben jij daar ook zo aan toe?

Heer, ik leg alles voor U neer. Ik kan er zelf geen kant mee op, maar wilt U ermee doen wat U het beste vindt. Maak mij tevreden met wat ik van U heb ontvangen en laat mij jagen naar de dingen die van U zijn.

1 opmerking:

  1. Ken u haatdragende teksten christenbijbel tegen anders gelovigen, anders denkende, homo,s, lesbo,s, kinderen, vrouwen, en vele anderen.
    Dit maakt de bijbel tot een moreel verwerpelijk schrift.

    BeantwoordenVerwijderen