maandag 10 oktober 2016

Geduld in Gods plan

Genesis 40:23 Het hoofd van de schenker dacht echter niet meer aan Jozef, maar hij vergat hem.

Daar zit Jozef, nog steeds in de gevangenis. Het is al een jaar geleden dat de schenker op vrij voeten kwam nadat Jozef zijn droom had uitgelegd. Maar hij dacht niet meer aan Jozef en de tijd tikt door. Uiteindelijk moest Jozef nog een jaar wachten en moest God een droom aan Farao geven om de hersens van de schenker op te frissen en ervoor te zorgen dat Jozef uit de gevangenis kon komen.

Nee, het is niet de weg die Jozef had voorzien. Hij had vast niet verwacht dat dit Gods plan met zijn leven was, maar toch is het zo gelopen. En Jozef had geduld, hij vergat God niet en bleef God trouw. Dat zien we in zijn hele leven terug: bij de vrouw van Farao, bij de dromen van de schenker en de bakker en ook later bij de dromen van Farao. God was het centrum van de leven van Jozef en op een onbegrijpelijke wijze leidde God het leven van Jozef.

Geduld in Gods plan met je leven, heb jij dat ook? Wil je eigenlijk wel dat God een plan met je leven heeft? Dat God een bepaalde opdracht voor je heeft? Of dat Hij wil dat je iets in Zijn Koninkrijk gaat doen? Er is niets mooiers dan God je leven te laten leiden, al schieten we daar allemaal in tekort, maar er kunnen dan wonderbaarlijke dingen gebeuren. Wendingen die je van te voren echt niet had verwacht, maar je moet er wel op wachten.

Je kunt vastzitten aan allerlei aardse zaken zoals je hobby, je werk, veel geld verdienen, vrienden of wat er bij jou in je leven ook maar belangrijk is. Maar dat mag Gods werk niet in de weg staan! Wij kunnen zo vastzitten aan onze eigen verlangens dat we God vergeten en ons niet overgeven aan Hem. Dat we onze eigen route wel even uitstippelen en weten wat goed voor ons is. Maar dan loopt het niet goed af. We moeten God de leiding geven en onszelf onderdanig maken aan Zijn Woord.

Misschien wil je dat eigenlijk ook wel, de leiding in je leven overgeven aan God. Dat begint natuurlijk met gebed, want vanuit onszelf willen we ons eigen leven leiden. Maar ook wanneer we het overgeven, kan het soms lang duren. Jozef zat ook 2 jaar in de gevangenis, nadat hij de dromen had uitgelegd en op een bijzondere wijze moest God Zijn almacht laten zien in Jozefs leven. Dat kan ook bij jou het geval zijn, laat God het doen!

Dat kan ook in kleine dingen. Wat zou God niet van je mogen afpakken? Wat zou je niet willen opgeven om in Zijn dienst te staan? Dan mag je die dingen in je gebed bij Hem brengen en Hem vragen om je ervan los te weken. Hij wil je daarbij helpen, want het staat in de weg.

Gods leiding vraagt om geduld. Wachten en bidden, bidden en wachten. Maar Jozef is ons tot voorbeeld. De gevangenis van ons huidige leven zal God openmaken en Hij zal jou en mij in Zijn dienst stellen. Op welke manier? Dat is aan God, Hij weet wat het beste is. Heb jij dat geduld? Heb jij het verlangen om voor Hem te leven? Hij is het toch waard!


Wacht en bid, bid en wacht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten