donderdag 26 januari 2017

De rivier van genade

Efeze 1:8 Die Hij ons overvloedig geschonken heeft, in alle wijsheid en bedachtzaamheid,

Het leven van een gelovige lijkt soms net op een rivier. Een rivier kan in een tijd van veel regen heel hoog staan. Soms stroom het water zelfs over de rand van de rivier. Maar een rivier kan ook heel laag staan in een droge tijd. Soms wordt het zelfs een kibbelend beekje, terwijl er in betere tijden veel meer water doorheen stroomt. Zo kan het leven van een gelovige ook lijken. Soms is er lijkt er heel veel genade en zijn we zeker van onze zaak, we leven dicht bij God. Soms lijkt het alsof de genade is opgedroogd, we twijfelen aan onszelf en of het wel allemaal waar is en voor ons is, we leven dan meestal verder bij God vandaan.

Maar Paulus schrijft over een rivier van genade die overvloedig is. Het is niet een kibbelend beekje, maar een volle stroom. De genade van God is overvloedig en staat niet de ene keer op een klein beetje en de andere keer op overvloed. Gods genade is er altijd evenveel en wordt ook op die manier uitgedeeld. Jezus Christus heeft geleden en is gestorven voor iedere zonde die Zijn kinderen begaan, in Hem hebben wij verlossing en vergeving ontvangen. Dat is de genade, de verzoening door Christus met de Vader. En die ontvangen wij om niet en dat is zoals gezegd altijd evenveel.

Maar toch kunnen wij het soms anders ervaren. Maar dat ligt dan vooral aan onszelf. Wij leven misschien verder bij God vandaan, wij twijfelen aan Wie Hij is en of de vergeving ook voor ons is. Wanneer wij denken het zelf wel te kunnen of wanneer wij niet in de Bijbel lezen en God aanroepen en met Hem praten, dan raken we bij Hem vandaan. En dat beïnvloed ons gevoel en ons denken. We denken dan dat de genade minder is en dat is het moment dat er twijfel komt.

Maar God spreekt hier tot ons over de genade die overvloedig is. Het bedekt al onze zonden en God heeft de geschonken aan al Zijn kinderen. En dat is niet met willekeur of bij toeval. Nee, God schenkt dit in alle wijsheid en bedachtzaamheid. God weet wat Hij doet en heeft gedaan voor ons. De rijkdom van Zijn genade werd geschonken op Golgotha en is bepaald zoals Hij het Zich heeft voorgenomen. Om uiteindelijk alles in Christus weer bijeen te brengen. Wij begrijpen God niet altijd, maar mogen vertrouwen op Zijn wijsheid.

Misschien heb jij nog geen genade ontvangen. Dan lees je dit en doet het je niets, want je weet niet hoe het is om genade te hebben ontvangen. Dan moet je weten dan ook jij zondig bent, de zonde staat tussen jou en God in. Je bent niet met Hem verzoend sinds Adam en Eva in zonde zijn gevallen en jij en ik daarin deel hebben. Wij allen hebben tegen God gezondigd en kunnen daardoor niet het Koninkrijk van God binnengaan. We missen ons doel wanneer we Gods genade niet ontvangen. Maar God wil ook jou genade schenken door de Heere Jezus Christus. Hij is voor jouw zonden gestorven en jij mag ook bij Hem komen om vergeving te ontvangen. Dat mag nu gelijk! Wacht niet langer, want je weet niet hoeveel tijd je er nog voor hebt.


En wanneer we ons dan overgegeven hebben in de verlossende handen van Jezus Christus, mogen wij delen in die overvloedige rivier van genade. Een genade die altijd blijft stromen en al onze zonden vergeeft. Zo is God en daarom mogen wij Hem dankbaar zijn. Hij deelt uit en niet wijzelf. Dat is toch heerlijk! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten