zondag 8 januari 2017

2017: naar het voorbeeld van Jezus?

Lukas 2:49 En Hij zei tegen hen: Waarom hebt u Mij gezocht? Wist u niet dat ik moet zijn in de dingen van Mijn Vader.

Een nieuw jaar is ondertussen aangebroken en veel gaat het over goede voornemens. Daar is natuurlijk altijd wel iets voor te zeggen, maar uiteindelijk gaat het er daarbij om wat we zelf vinden wat moet veranderen. Maar wat voor jaar 2017 wordt, ligt totaal in de hand van God. Maar ons doel mag en moet wel zijn, om in 2017 dichter bij God te komen. Een nieuw jaar, weer een heel jaar om de relatie met God te verdiepen. Maar hoe kunnen we dat eigenlijk doen? Laten we dan eens gaan kijken naar de grote Meester, want Hij heeft het als 12-jarige voor gedaan.

Het was het feest van het Pascha, toen de 12-jarige Jezus met Jozef en Maria in Jeruzalem waren. Ze hebben het feest gevierd en Jozef en Maria waren op de weg terug naar huis. Totdat ze erachter kwamen dat Jezus weg was. Ze keerden om en hebben de hele stad afgezocht om Jezus te vinden. En wanneer ze Hem vinden, in de tempel, zegt Jezus: Waarom hebt u Mij gezocht? Jezus is werkelijk verbaasd over het feit dat Jozef en Maria moesten zoeken om Jezus, ze snappen toch wel dat Hij moet zijn in de dingen van Zijn Vader? Voor Jezus is het normaal om in de tempel te zijn, is het ook zo normaal voor ons om in de kerk te zijn?

Maar wat doet Jezus dan in de tempel? In vers 46 staat dat Hij temidden van de leraars zat en naar hen luisterde en vragen stelde. Jezus, de Zoon van de Allerhoogste, zit in de tempel en luistert naar de leraars. Dat is gelijk het eerste punt voor 2017. Wij mogen luisteren naar het Woord van God, naar de mensen die het ons willen en mogen uitleggen. We mogen door vragen te stellen het Woord onderzoeken en zo dichter bij God komen. We zullen steeds meer wijsheid ontvangen en God beter leren kennen. Jezus leert ons om te luisteren, laten we dan ook in 2017 stil zijn en gewoon luisteren naar Gods Woord en naar Zijn dienaren die de Schrift uitleggen.

Maar Jezus was zelf ook al wijs. Allen die Hem hoorden stonden versteld over Zijn verstand en antwoorden. Jezus heeft natuurlijk een buitengewoon verstand, maar Hij was toch ook volledig Mens. Toch wil de Heilige Geest dat verstand ook aan ons geven, Hij wil ons leren wat Gods Woord betekent en hoe we daardoor kunnen leven. Dan ontvangen wij ook zo’n verstand, dat God in ons zal openbaren. Daar hoeven we niet slim voor te zijn of hoogbegaafd, maar daar opent de Geest van God ons verstand voor en Hij zal ons Zijn wijsheid geven. Dat betekent wel dat we ons daar voor open moeten stellen en in het huis van de Vader moeten komen en moeten luisteren, dan kan de Geest aan het werk in ons.

Moet ik dan elke zondag twee keer naar de kerk? Moet ik dan naar catechisatie, naar vereniging, naar de kring of de Bijbelstudiegroep? Moet ik dan zelf thuis de Bijbel lezen? Weet je, het is uiteindelijk je eigen keus. Je hoeft dat niet te doen, maar besef dat dat wel consequenties heeft. Je kunt niet groeien zonder het Woord, dus wanneer we niet luisteren naar dat Woord zullen we verwelken. Dat is de consequentie van die dingen, de dingen van de Vader, niet te doen. Wat voor jaar wordt het voor jou in 2017? Volg je het voorbeeld van Jezus, of ga je je eigen gang? Twee manieren om in 2017 te leven, welke manier wordt jouw manier?


Ik bid jullie allen Gods zegen toe en dat we veel mogen luisteren naar het Woord, naar de leraars en bovenal naar de stem van Gods Geest.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten