donderdag 6 juli 2017

In verwondering (1)

Genesis 1:1 In het begin schiep God de hemel en de aarde.

Wanneer je nadenkt over God, over Wie Hij is en wat Hij heeft gedaan, dan komen we woorden tekort. Want God is er altijd al, dat gaat ons verstand te boven. We kunnen dat niet begrijpen, maar we hoeven dat ook niet te begrijpen. Wanneer we dat willen, maken we het geloof heel moeilijk. Want dan willen we begrijpen en dat kunnen wij niet.

De Bijbel begint met: in het begin schiep God de hemel en de aarde. Er was dus blijkbaar nog geen hemel en er was ook nog geen aarde. Er was helemaal niets.. Misschien is dat wel het zwarte gat waar we zoveel over horen. Het zwarte gat van toen er nog niets was. Want toen God een keer begon, ging Hij door. Toen Hij zag hoe goed alles was, maakte Hij nog meer. En het was allemaal goed!

Het begin was dus allemaal goed! God schiep het licht, toen er nog geen zon en geen maan waren. God schiep later ook de zon, maan en sterren. En dat deed Hij zomaar uit het niets. Maar daar stopte het niet, Hij maakte verschil tussen land en water, Hij maakte de bloemen, bomen en planten. De vogels, vissen en dieren maakte Hij ook en natuurlijk de kroon op de schepping: de mens. En God zag dat het goed was.

Neem zo’n God nu eens in je gedachten en laat Hem eens op je inwerken. Zonder alles wat er na de schepping is gebeurd erbij te bedenken. Wanneer wij kijken naar God en dus puur naar die God die alles heeft geschapen, dan kunnen we alleen maar bewondering hebben en ons verwonderen. Want wie kan er een dier maken? Met alles erop en eraan? Wie heeft het leven ontworpen en alles zo ontwikkeld dat de volledige natuur op elkaar aansluit en elkaar nodig heeft?

Kijk eens naar de bijzonderheden in de natuur: het water dat altijd in een kringloop blijft rondgaan. Van zeewater naar wolken, naar regen, naar rivier en weer naar zee. Het water raakt nooit op! Maar ook naar het lichaam van mens en dier. Over alles is nagedacht: de spijsvertering, ademhaling, bewegen en zelfs het nadenken. Het is allemaal met elkaar in overeenstemming. En bij dieren is het net zo op elkaar afgestemd. En zo zijn er heel veel voorbeelden. En God heeft het geschapen! We hoeven niet eens daar een discussie over te voeren, want zoiets kan niet per ongeluk ontstaan, daar is over nagedacht.


Denk dan weer eens aan de Schepper! Krijgt Hij jouw en mijn aanbidding? Hij is het waard en wij mogen ons leven aan Hem geven en ons verwonderen over Wie Hij is en wat Hij doet. Zijn grote daden zijn soms onbegrijpelijk, maar Hij is God! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten