vrijdag 28 september 2018

God vergeeft


1 Johannes 1:9 Als wij onze zonden belijden: Hij is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid.

Ja hoor, daar ga je weer. Je moet weer naar God toe met je eigen ik. Je hebt weer je vaste zonden begaan en het lijkt wel of het er steeds meer worden. En eigenlijk schaam je jezelf, omdat je weer naar God toe moet en weer vergeving moet vragen. Kan het nu nooit eens afgelopen zijn? Zal God het eigenlijk nog wel vergeven? Wordt Hij niet moe van mij? Komt dit je bekend voor? Dan is deze tekst voor jou geschreven in de Bijbel. Maar misschien herken je het niet, ook dan is deze tekst voor jou. Want als wij naar God gaan met onze zonden en ze belijden, dan worden de zonden vergeven.

Wij hoeven niet te twijfelen of God onze zonden vergeeft. Al doen we een zonde voor de honderdste keer, wanneer we deze belijden bij God zal Hij ze vergeven. Want God is getrouw! God laat geen bidder staan en God heeft immers Zijn Zoon gegeven die voor de zonden is gestorven. En vanuit dat bloed zal elke beleden zonde worden vergeven. Hij is rechtvaardig, want Jezus is ervoor gestraft. Hij is niet zomaar gestorven. Nee, er moest bloed vloeien en iemand moest sterven. Dat is Jezus geweest en Jezus wil ons vrijspreken bij de Vader. Zo is God rechtvaardig wanneer Hij onze zonden vergeeft.

Je zonden worden schoongewassen door het bloed van Jezus Christus. Hij wast ze allemaal weg en zo worden we gereinigd van alle ongerechtigheid. Weet je wat dat betekent? Dat ons vuile hart helemaal schoon is. Hoe sterk de vervuiling ook is en hoe hardvochtig de aanslag op je hart is, Jezus’ bloed heeft kracht om het allemaal te reinigen. Er is geen spatje meer te zien en het is helemaal schoon! Kun je je dat voorstellen? Niet? En toch is het zo! Jezus doet dit voor ons, wanneer wij onze zonden belijden voor de troon van genade, voor de troon van God.

Daar zit dan ook een keerzijde aan. Wanneer wij onze zonden niet belijden, dan zullen ze niet vergeven worden. Dus wanneer jij besluit ze voor jezelf te houden, of misschien denk je zelfs dat je geen zonden (meer) doet, ze zijn dan voor je eigen rekening. God wil ze vergeven, maar dan moeten we ze belijden. We moeten belijden dat we God verdriet doen en dat we Jezus nodig hebben voor onze zonden. En dat we nog steeds niet perfect zijn en zonde doen.

En het houdt ook in dat we aan de slag gaan met ons leven. Dat we door de hulp van Gods Geest gaan werken aan ons leven. Dat we de strijd tegen de zonde aangaan, dat we ons niet steeds mee laten slepen in dezelfde zonden, maar juist de hakken in het zand zetten. Want we willen toch op Christus lijken? We willen toch rein leven voor Hem? Dat hoort toch bij een christen? We zullen zondig blijven, maar we moeten niet in de zonde blijven en geen slaven van de wereld blijven. Christus heeft overwonnen en van daaruit mogen wij leven. Als overwinnaars van de zonde! We zijn gered door Zijn dierbaar bloed.

Heere God, dank U dat U onze zonden vergeeft. We komen steeds bij U met onze zonden en wilt U ons wassen door het bloed van Uw Zoon. En als er zonden zijn die we niet zien, wilt U ze laten zien, zodat we er tegen strijden kunnen. Geef dat we mogen leven tot Uw eer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten