vrijdag 21 september 2018

Hij moet meer worden


Johannes 3:30 Hij moet meer worden, ik echter minder.

Wat is het moeilijkste van tot geloof komen en ook in het geloof blijven? Eigenlijk is dat jezelf! Wij vinden onszelf zo belangrijk, ook al zeggen we tegen anderen dat dat niet zo is. Maar kijk maar eens diep bij jezelf naar binnen. Om wie draait jouw leven eigenlijk? Waarom doe je de dingen die je doet? Het is allemaal om er beter van te worden immers? We werken om meer geld te verdienen, luxer te leven en leukere dingen te kunnen doen? We zijn in onze hoofden bezig met dingen die we leuk vinden en daar steken we onze tijd in. Allemaal voor onszelf. Maar de kunst van geloven is onszelf opzij zetten. Christus moet meer, belangrijker, worden en wijzelf minder.

Johannes de Doper krijgt een vraag van de Joden: Jezus doopt en jij doopt en iedereen komt naar Hem toe. Ze snapten het niet zo goed wat er aan de hand was. Jezus was toch ook door Johannes gedoopt en nu doopte Hij zelf. En de mensen gingen bij Johannes weg en naar Jezus toe. Maar Johannes zag dit niet als concurrentie. Dit was de reden waarom Hij naar de aarde was gekomen. Om Jezus te verkondigen, om de weg voor Jezus te bereiden. Johannes is niet belangrijk, maar Jezus is belangrijk. Johannes moet minder worden en Jezus moet meer worden.

Hoe zit dat bij ons, bij jou en bij mij? Wij moeten ook minder worden. Als je nu denkt: dat valt bij wel mee, dan moet je juist hiermee aan de slag. Want je begrijpt het Evangelie dan nog niet zo goed. Christus is gekomen voor zondaren, mensen die vanuit zichzelf verloren zijn. Heel kort gezegd, zonder Jezus ga je naar de hel. Maar met Jezus, wanneer Hij voor jouw zonden is gestorven, ga je naar de hemel. Je mag bij Hem horen en je valt niet meer onder de zonde, maar onder het bloed van Christus. Hij heeft je zalig gemaakt en Hij wil iedereen zalig maken. Maar dat vraagt overgave, jezelf aan de kant zetten en Hem op nummer 1 zetten.

Want alleen op die manier kunnen wij leven in het geloof, leven onder het kruis. Als we onszelf niet meer boven alles hebben staan. Want dat is wat ons de zonde heeft opgeleverd, we wilden zelf zo belangrijk zijn. En als we daarvan gered zijn, dan kunnen we daar toch niet in doorgaan. Wij moeten minder worden, maar Christus moet groter worden.

En als wij Christus dat groter maken en Hij wordt meer in ons leven, dan zien we steeds meer Zijn heerlijkheid en Zijn glorie. Dat geeft ons intense blijdschap die we zonder Hem nooit zullen kennen. Het geeft ons steeds meer inzicht in de geheimen van de Bijbel en van het leven door genade. En de keuzes die we maken zullen steeds meer gericht zijn op Christus. Die keuzes maken ons gelukkiger, want die pakken goed voor ons uit. Terwijl onze keuzes voor onszelf altijd negatief uitpakken. Misschien op korte termijn niet altijd, maar op lange termijn wel.

Wil jij ook gelukkig(er) worden? Volg het advies van Johannes: Jezus moet meer worden, ik echter minder. Hoe? Lees de Bijbel, praat met God en verander je leven door Gods Geest.

1 opmerking: