zondag 19 april 2015

Alles is liefde

Efeze 3:19 en u de liefde van Christus zou kennen, die de kennis te boven gaat, opdat u vervuld zou worden tot heel de volheid van God.

De liefde van Christus, daar wordt vaak over gesproken en gepreekt. Veel mensen spreken over de liefde en de liefde van God. Toch wordt het ook vaak verkeerd gebruikt, als er iets ergs gebeurd hoor je weleens: als God dan liefde is, waarom gebeurt dit dan? Dan hebben we het over verschillende soorten liefde. Het is niet vanzelfsprekend om die liefde te kennen, het is een liefde die je leert kennen en waarderen door het geloof. Het is een liefde die de kennis te boven gaat. Je haalt het niet zomaar uit een boekje of een cursus, nee het draait om Christus en komt voort uit geloof.

Als je liefde van Christus leest, waar denk je dan aan? Dat is toch wel een belangrijke vraag binnen het geloof. Vaak hoor je van de algemene liefde van Christus, dan gaat het over liefde voor zondaren en dat het allemaal niet uitmaakt en dergelijke. Het wordt iets algemeens, de kracht van de liefde van Christus gaat dan verloren. De betekenis van de liefde kent men dan niet, en dat komt weer voort uit ongeloof. Want de liefde leer je kennen door geloof.

Wat is dan die liefde? Het is de liefde voor zondaren, mensen die helemaal niets waard zijn. Jezus Christus heeft Zijn leven voor die mensen gegeven en is door spot en marteling gegaan. Door God verlaten geweest om voor die zondaren het eeuwige leven te bewerken. Om die liefde te kennen zijn er een aantal zaken nodig. Allereerst moet je weten Wie Christus is, dat Hij de Zoon van God is, ja dat Hij zelf God is. Daarnaast moet je weten dat je zondig bent en veroordeeld tot de eeuwige dood. Je bent tot op het bot zondig. Dat is een pittige gewaarwording, maar wel essentieel. Daarnaast moet je weten dat Christus voor jou is gestorven en weer is opgestaan. Er is nieuw leven voor je gemaakt en daar mag je gebruik van maken, daar mag je deel aan hebben.

Die liefde vervuld je tot heel de volheid van God. Dat gaat niet in 1 keer, maar dat gaat stapje voor stapje en het duurt een mensenleven en nog daarna. Wij zullen God hier op aarde nooit in al Zijn volheid leren kennen, daar hebben we de eeuwigheid voor nodig. En gelukkig is die eeuwigheid er ook, voor ieder die in Hem geloofd. Toch mogen we hier al stapje voor stapje God meer en meer leren kennen. Dat doen we door de Bijbel te lezen, niet af en toe, maar elke dag weer. Dat doen we door naar Gods huis te gaan, niet te pas en te onpas, maar trouw. Dat doen we door in ons leven rekening te houden met God, wat wil God wel dat ik doe en wat niet? Welke zaken zijn belangrijke en welke niet. Dat brengt je steeds in afhankelijkheid bij Christus, want zonder Hem en Zijn Geest kunnen we niets.

Ik wil graag steeds meer de volheid van God leren kennen, steeds meer kennis van Zijn liefde. Het is de mooiste kennis hier op aarde en het is een voorbereiding op de hemel. Want straks zullen wij Hem zien, en Jezus kennen zoals Hij is. Dan leren we God kennen in al Zijn volheid, leven in Zijn nabijheid. Als ik daaraan denk gaat mijn hart sneller kloppen, want hoe heerlijk zal dat zijn! Leef jij daar ook naartoe?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten