donderdag 23 april 2015

Het Evangelie voor iedereen

1 Johannes 2:13 Ik schrijf u, vaders, omdat U hem kent die er vanaf het begin is. Ik schrijf u, jonge mannen, omdat u de boze hebt overwonnen. Ik schrijf u, kinderen, omdat u de Vader kent.

Johannes schrijft vandaag weer aan ons. Een brief die aan iedereen is gericht, een brief met een diepe inhoud. Deze brief laat zien dat het Evangelie voor alle leeftijden is en het belang van een leven met God, een relatie met Christus. Johannes weet zelf heel goed hoe het is om met Christus te wandelen, maar hij ziet dit ook terug bij de gemeente. De brief zelf is waarschijnlijk geschreven als een rondzendbrief en zo is het ook duidelijk dat het voor de gemeente van nu is. We worden allemaal aangesproken, of we nu vaders en moeders zijn of jonge mensen of kinderen. De boodschap is duidelijk: hij kan zien dat we van Christus zijn.

Allereerst worden de vaders en moeders aangesproken, misschien zelfs wel de opa’s en oma’s. Ze krijgen bemoediging van Johannes. Jullie kennen Hem die er vanaf het begin al is. Ze kennen God en leven naar Zijn wil. Ze hebben Christus leren kennen en dat hebben ze overgedragen op hun kinderen. Het is een diepe bemoediging voor alle vaders en moeders als deze brief voor jouw geldt. Wat je hebt gedaan, het geloven in God en dat doorgeven aan je kinderen, dat is tot zegen geweest. Tot zegen van jezelf, maar ook van je kinderen. En straks zal de beloning voor je klaar liggen, het eeuwige leven met Hem die er vanaf het begin is. Verheug je op die dag!

Vervolgens schrijft Johannes aan de jonge mannen en vrouwen. Zij die in de kracht van hun leven zijn, misschien ook al vader en moeder, maar ze zijn nog jong. Jullie hebben de boze overwonnen. Waar ik aan moest denken is dat je de puberteit hebt doorstaan. Een fase in je leven waarin er veel op je afkomt, een fase in je leven waarin je heel gevoelig bent voor de wereld en waarin je allemaal vragen gaat stellen. Je pad loopt niet richting Christus, maar juist van Hem af. Die periode, waarin de boze sterk is, heb je overwonnen. Dat is toch fantastisch! Hoe groot is God dat Hij je heeft vastgehouden. En nu doorzetten! Blijf dicht bij het Woord en leef dicht bij God! Bouw aan je relatie met Christus, het zal je tot zegen zijn.

Misschien hoor je niet bij deze groep, wel qua leeftijd, maar niet qua geloof. Dan is het tijd om je om te draaien en de weg naar Christus in te slaan. Laat je vullen met Zijn Geest en stap weg van de wereld. Het brengt je de ondergang wanneer je doorleeft, maar in Christus is het mooie, prachtige leven te vinden. Ga naar Hem en geef je aan Hem over.

Dan zijn er de kinderen. Ze worden als laatste genoemd, maar krijgen een rijke boodschap mee. Jullie kennen de Vader! Jullie kinderen hebben gehoord van Zijn liefde en jullie kunnen dat aannemen zonder vragen. Jullie zijn gezegend, omdat jullie niet aan God twijfelen. Wat je ouders je hebben verteld en voorgeleefd, dat mag je ook geloven. Je mag weten dat je een kind van de Vader bent, Hij is met jouw begonnen in de moederschoot. Sta nu sterk, zodat je in de tijd van het opgroeien God niet kwijtraakt! Christus is zo mooi, maar de wereld trekt. Laat Hem niet uit het zicht verdwijnen.

Ouders, hier ligt een belangrijke taak voor ons. Laten we onze kinderen zien hoe mooi het is om bij Christus te horen. Leren we onze kinderen de Vader kennen? Of leer je ze misschien de wereld kennen? Hier wordt de basis gelegd en wij zijn daar verantwoordelijk voor. Misschien moet je je leven omgooien, dan is nu het moment daar! Stop met het leven in de wereld en ga staan voor het geloof. Leer je kinderen over God en Zijn liefde voor ons. Dat zal God zegenen en zo ook onze kinderen tot de Zijne aannemen.

Heere God, dank dat U naar iedereen omziet. Geef ons toch de liefde, de kracht en wijsheid en een kinderlijk verlangen naar U!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten