vrijdag 3 april 2015

Onschuldig

Johannes 19:4 Pilatus dan kwam weer naar buiten en zei tegen hen: Zie, ik breng Hem tot u naar buiten, opdat u weet dat ik geen schuld in Hem vind.

Een man parkeert zijn auto bij het winkelcentrum. Er is ruim plaats in de vakken, maar deze persoon heeft geen zin om een stukje extra te lopen en parkeert zijn auto op de stoep. Vervolgens komt er een politieagent aan en die slingert de man op de bon. De man komt woedend naar buiten, want hij is niet gecharmeerd van de actie van de agent. Vervolgens komt er een andere persoon aangelopen. Hij heeft zijn auto netjes in het vak geparkeerd, maar hij kent de man een klein beetje en weet dat hij niet al te veel geld heeft. Hij besluit om de man te helpen en de boete te betalen van deze man. De vraag is: Wat zou die man, die fout heeft 
geparkeerd, doen? Wat zou jij doen? Zou je het accepteren dat er voor jou wordt betaald?

Dat is de vraag die naar ons allemaal toekomt. Het is namelijk zoals de woorden van Pilatus: ik vind geen schuld in deze Man. Hij zegt dit ten overstaan van de Joden die Jezus daar hebben gebracht om Hem terecht te stellen. Maar Jezus is niet schuldig. Hij staat hier onterecht en wordt beticht van zaken die niet waar zijn. Dat is niet voor hemzelf, maar voor ons.

Pilatus heeft Jezus verhoord en is erachter gekomen dat Jezus een bijzonder persoon is. Hij zegt geen verkeerd woord en Hij heeft eigenlijk helemaal niets misdaan. Toch hebben de Joden Hem bij Pilatus gebracht. Na veel wikken en wegen is Pilatus tot de conclusie gekomen dat hij geen ruzie wil met de Joden, omdat zijn eigen positie dan in gevaar komt. Hij wil niets met Jezus van doen hebben, want dan schaadt het hemzelf. En dat is ook zo. Als je Jezus toelaat in je leven, dan zal dat je eigen ik schaden. Je kunt niet zomaar even lekker doorgaan met alles wat je doet. Je wilt leven tot zijn eer.

Pilatus brengt Jezus naar buiten. Hij laat zien Wie Jezus is. Een onschuldige Koning die niets heeft misdaan, maar ook niets tegen zijn straf inbrengt. Hij draagt Zijn straf gewillig. Daar snapt Pilatus helemaal niets van. Een Koninkrijk dat niet is zoals alle andere koninkrijken? Een Koning die niet vecht tegen het Romeinse Rijk? Dat kan toch helemaal geen koning zijn? En op die manier brengt hij Hem naar buiten. Wij weten wel beter. Jezus is de Koning van hemel en aarde, maar breng jij Hem ook naar buiten?

Er zijn twee opties om op Jezus te reageren. Eigenlijk is het net als de persoon die zijn boete wordt betaald door die ander. Hij kan accepteren dat die wordt betaald, maar hij kan er ook voor kiezen om in de schuld te blijven staan en de betaling niet te accepteren. Wat doe jij? Laat jij Jezus voor jouw zonden betalen of wil je niets van Hem weten? Als je niets van Hem wilt weten, dan blijft jouw schuld openstaan met alle gevolgen van dien. Jezus is onschuldig, maar Hij houdt zoveel van ons dat Hij voor ons de schuld wil betalen die wij bij God hebben openstaan. Wil je dat niet accepteren? Dan moet je accepteren dat je voor altijd verloren gaat.


Maar als je Jezus wel voor je zonden wil laten betalen, dan mag je voor altijd bij Hem zijn. Dan is de dood geen bedreiging meer, maar een afsluiting van het aardse leven en een begin van het nieuwe leven. Een heerlijk leven bij God. Dat leven begint hier al op aarde waar je mag genieten van alles wat Hij ons geeft. Je mag leven tot Zijn eer en andere mensen jaloers maken op Zijn liefde. Dat doe je door anders in het leven te staan. Het is geen: laten we feest vieren en vrolijk zijn, want morgen sterven wij. Maar het is alles in het teken stellen van Hem! Alles wat we hier doen heeft eeuwigheidswaarde. Dat wil zeggen dat het in de hemel terugkomt. Je leeft voor en met Hem en dat zal straks in volle glorie en volmaakt zijn. Wat een heerlijk vooruitzicht heb je dan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten