maandag 6 april 2015

Jezus blaast de Heilige Geest

Johannes 20:22 En nadat Hij dit gezegd had, blies Hij op hen en zei tegen hen: Ontvang de Heilige Geest.
Wat doe je als het midden in de zomer heel warm is? Je zet natuurlijk een waaier aan om de lucht te koelen en die lucht naar je toe te waaien. Die lucht verfrist je en geeft je weer wat nieuwe energie om bijvoorbeeld je werk te doen. Het koelt je af en je voelt je beter, je zweet niet meer de hele tijd. Het is een goed gevoel om die frisse wind te ontvangen.
Jezus liet Zich aan Zijn discipelen zien. Wat zullen ze verbaasd zijn geweest, ineens staat Jezus in hun midden. Hij groet ze met de woorden: vrede zij u. Ze ontvangen een groet van Christus en Hij geeft hun Zijn vrede. Maar nog steeds zullen ze vol verbazing zijn geweest, want dit is natuurlijk een bijzondere gebeurtenis. Jezus groet ze nog een keer en krijgen een opdracht. Ze worden de wereld ingezonden, zoals ook Christus naar de wereld is gezonden door Zijn Vader. Dat is dus om mensen te redden, ze te vertellen van God en van het verlossende werk van Christus. Een heerlijke taak, maar ook een moeilijke.
Jezus doet daarna iets bijzonders, Hij blaast op Zijn discipelen en zegt: Ontvang de Heilige Geest. De discipelen hebben misschien helemaal geen lucht gevoeld op dat moment, misschien niet eens de adem van Jezus, maar toch zal het een geweldige ervaring zijn geweest. Zie je Jezus daar al staan? Hij blaast naar Zijn discipelen, Zijn kinderen, en geeft ze op die manier de Heilige Geest.
Ieder kind van God ontvangt de Heilige Geest van God. Wij mogen weten dat de Geest bij ons is om ons te verfrissen. Jezus blaast als het ware op ons en geeft ons zo nieuwe energie. Geen energie die uit onszelf komt, maar energie door de Geest. De adem die Jezus uitblaast zit vol van liefde en genade, vol van barmhartigheid en wil in ons hele leven doorwerken. Net als op een warme dag de waaier ons verfrissing geeft en nieuwe energie, zo ontvangen wij van Jezus nieuwe energie om in de wereld te staan en Zijn Evangelie uit te dragen, door de Heilige Geest. Merk jij de Heilige Geest ook in je leven? Geef je Hem ook de ruimte om te werken?
Wij denken vaak zelf wel te weten wat goed voor ons is. Als ik bepaalde dingen doe, dan is het wel oké. Als ik mijn Bijbel lees, dan zit het wel goed. Als ik naar de kerk ga, dan doe ik toch wel aardig mijn best. Ik houd toch stille tijd? Of helemaal de andere kant op, ik hoef helemaal niet naar de kerk om te geloven of ik mag alles doen want ik ben vrij. Sommige mensen praten alle zonden goed, omdat ze die zo fijn vinden en ze halen er ook nog Bijbelteksten bij. In alle gevallen zit je in de warmte en laat je de waaier uit. Je kunt het zelf wel koel krijgen, toch?
De Heilige Geest wil in ons werken, maar wij moeten Hem niet vertellen wat te doen. Wij moeten geduldig Hem Zijn werk laten doen en zo in ons leven Jezus Christus verhogen. Dat is wat de Geest in ons wil werken en dat kunnen wijzelf niet. We moeten ons hart openstellen en in gebed en door het lezen van de Bijbel en vooral ook door stilte, Jezus de Heilige Geest op ons laten blazen. Dat geeft je leven inhoud, dat geeft je leven kleur. Je raakt verfrist en mag leven tot Zijn eer. Want Hij is opgestaan en is in ons midden. Hij is het echt! De opgestane Jezus, wat een wonder en wat een heerlijk Evangelie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten