zondag 15 maart 2015

De drinkbeker

Johannes 18:11 Jezus dan zei tegen Petrus: steek uw zwaard in de schede. De drinkbeker die de Vader mij gegeven heeft, zal Ik die niet drinken?
Vroeger hadden koningen grote feesten waarbij veel gedronken werd. Toch was een koning altijd heel voorzichtig, want wat als iemand een gifbeker aan hem gaf en dat hij die zonder erbij na te denken zou leegdrinken. Dat zou zijn einde betekenen en daarom had een koning vaak een voordrinker. Iemand die de beker proefde en als er dan niets met diegene gebeurde was het veilig om te drinken. Een beker met vergif, die tot de dood leidt.
Jezus krijgt ook een drinkbeker, met een vergif dat tot de dood leidt. Een beker die leidt tot een moment zonder God, erger is er niet op aarde. Het is natuurlijk een figuurlijke beker, maar de strekking is hetzelfde. Jezus zal moeten sterven en wat er gaat gebeuren leidt tot Zijn dood en tot een paar uur zonder God. Toch ondergaat Jezus dit, om voor onze zonden te betalen. Hij had vele uitvluchten kunnen nemen, maar Hij wilde dat niet. Hij zou de drinkbeker nemen en volledig leegdrinken, tot zaligheid van Zijn kinderen.
Een tijd vol ellende, dat stond Jezus te wachten. Hij werd opgehaald door de soldaten van de hogepriester en Petrus had zijn zwaard al paraat. Hij zou strijden voor zijn Meester en vechten tot het bittere eind. Petrus dacht natuurlijk niet na, hij was met Jezus en die had aan één woord genoeg om die mensen dood te laten neervallen. Maar Jezus zei tegen Petrus: doe je zwaard weg, want ik moet de drinkbeker drinken. De drinkbeker die Mijn Vader mij heeft gegeven. Ja, God heeft Zijn eigen Zoon deze drinkbeker gegeven. En alles uit liefde, uit een diepe liefde voor de mens die Hij heeft geschapen. Tegen die liefde kun je toch geen nee zeggen?
De drinkbeker is negatief voor Jezus, het kost Hem strijd en verdriet. Maar het drinken van de beker zou niet Zijn uiteindelijke dood betekenen! Want Jezus heeft de drinkbeker overwonnen, maar ook de dood die daarop volgde. Hij is niet voor altijd dood gebleven, maar Hij is opgestaan en leeft voor eeuwig! Hij heeft geen half werk geleverd, werk waar wij nog iets aan moeten toevoegen, maar het volledige verlossingswerk is door Hem geleverd. Het enige wat wij nog moeten doen is het aannemen van Zijn genade. Heb jij dat al gedaan?
Een gifbeker die tot leven leidt, wie had dat kunnen bedenken. God heeft het zo gewild, zodat wij niet gestraft hoeven te worden. Dat maakt dat we uit Hem en in Hem mogen leven. In Hem omdat we dan ook deel hebben van de genade, maar ook uit Hem zodat ons leven straalt van Zijn genade. Kunnen andere mensen het aan jouw leven zien dat je genade ontvangen hebt? Of zien ze je stiekem slokjes nemen van de drinkbeker van de satan? Wij moeten niet in de zonde blijven hangen, maar leven uit Christus! Kijk eens naar je leven, welke slokjes moet je niet meer nemen? Het kan je dood betekenen!
Wij mogen drinken uit de genadebeker, elke dag weer. Daar mogen we kracht uit putten om ons leven naar Zijn wil te leven en tegenslagen te incasseren. Want die genadebeker is het bloed van Christus, dat ons reinigt van al onze zonden! Dat smaakt naar meer en Hij wil het schenken uit liefde. Wat een heerlijke Christus wordt ons hier voorgesteld in Zijn Woord. Leef jij met Hem? Het is heerlijk want Hij heeft overwonnen! Halleluja!

1 opmerking: