donderdag 12 maart 2015

Stilzwijgen

Lukas 23:9 en hij ondervroeg Hem met veel woorden, maar Hij antwoordde hem niets.
Wat een vragen zijn er al op Jezus afgestuurd en Jezus beantwoordt er maar een paar. Toen de soldaten om Jezus vroegen, antwoordde Hij: Ik ben het. En ze vielen gelijk op de grond. Bij het sanhedrin werden veel vragen aan Hem gesteld en Jezus antwoordde alleen op de vraag of Hij de Zoon van God was. Zijn antwoord was: u zegt het. Nu is Jezus bij Herodes en die probeert ook van alles uit Jezus te krijgen. Jezus beantwoord alleen de vragen die gaan over Wie Hij is en voor de rest doet Hij er het zwijgen toe.
Herodes wilde Jezus graag spreken en was nieuwsgierig. Niet naar wat Jezus daadwerkelijk was, maar naar wonderen en tekenen. Jezus voelt feilloos aan wat Herodes wil en gaat er niet in mee. Hij zwijgt de hele tijd wanneer Hij bij Herodes is. Hij zegt geen woord. Als Herodes zijn zin niet krijgt, begint hij Jezus te bespotten en zijn soldaten doen met hem mee. Hij kan niet tegen het zwijgen en reageert zijn frustratie af.
Jezus zwijgt! Wat een boodschap van de Meester. Hij gaat niet tegen alle beschuldigingen in, want Hij weet dat het toch geen nut heeft. Hij laat het allemaal over zich heen komen. Het zwijgen van Jezus zegt meer dan duizend woorden en dat roept kwade gevoelens op bij de Joden, Herodes en uiteindelijk ook bij Pilatus. Ze begrijpen helemaal niets van Jezus en keren zich tegen Hem. Wat een foute keuze en dat terwijl de Zaligmaker vlak voor hun neus stond. Wat zouden ze achteraf hebben gedaan?
Het zwijgen van Jezus zien we terug bij veel christenen, maar dan niet in positieve zin. Ze zwijgen over hun Meester en houden zich liever stil wanneer anderen Hem bespotten of niets willen weten van Hem. Als wij dat doen, is ons zwijgen verkeerd! Wij mogen en moeten vertellen over onze Meester, want we schamen ons immers niet voor Hem! Hij is het waard om over gesproken te worden. Daarnaast is het uit liefde voor je naaste dat je ze over Christus vertelt, want het is de enige manier om zalig te worden. Ook voor de mensen die Hem bespotten.
Toch mogen wij ook stil worden. Stil worden voor God en Zijn Zoon. Stoppen met naar onszelf te luisteren en gaan luisteren naar Hem. Onszelf het zwijgen opleggen en Jezus laten spreken. Hij spreekt tot ons over genade en Zijn liefde, terwijl wijzelf daar vaak geen aandacht aan geven. We zijn zo gericht op onszelf, dat we vergeten Wie Jezus werkelijk is en waar Hij voor naar de aarde is gekomen. Hij is gekomen om ons zalig te maken en als we stil worden en dat op ons in laten werken, mogen we neervallen in aanbidding voor die Jezus!
Het duurt niet lang meer en dan vieren we het Paasfeest. We mogen dan spreken over de dood en de opstanding van Jezus, iedereen mag het horen. Maar we mogen ook stil worden en onszelf aan Jezus overgeven. Neem mijn leven en laat het Heer, toegewijd zijn aan Uw eer. Hij nam onze zonden aan het kruis, daar wordt je toch stil van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten