zondag 22 maart 2015

Schuldig?

Johannes 3:18
Daar sta je dan, er is een einde aan het leven gekomen en nu sta je voor God. Je hoofd naar beneden sta je te wachten op de uitspraak van de Rechter. Je hebt het best goed gedaan, maar eigenlijk weet je het oordeel al. Schuldig! Je bent schuldig aan de hele wet van God verklaard, nu is het klaar. Voor eeuwig moet je leven zonder God, dat lijkt misschien niet zo moeilijk want het is altijd al zo gegaan. Je hebt nooit op God gelet, altijd stonden je eigen prioriteiten bovenaan, dus nu zal het ook wel mee vallen. Dan heb je mis gedacht. God heeft je hier zoveel gegeven, zoveel liefde, genade en trouw, en dat zal er nu niet meer zijn. En nu? Als je nu niet gelooft, ben je al veroordeeld.
Zo hoeft het allemaal niet te gaan, er is een weg die naar een leven dichterbij God leidt. Een Weg die geeft dat we voor altijd bij God mogen leven en Hem mogen aanbidden. Die Weg is Jezus, want wie in Zijn Naam gelooft, zal niet veroordeeld worden. Is het dan echt zo simpel? Ja, het is zo simpel. Het is niet gratis geweest, Jezus heeft Zijn leven er voor gegeven, maar het is voor ons wel gratis. Wij hoeven zelf helemaal niets te doen. Christus heeft het allemaal volbracht! Wat een geweldig nieuws, maar ook een oproep om ons aan Hem over te geven. Als je dan voor God komt te staan, dan staat Jezus voor je en is er geen veroordeling. Hij is je Redder en Hij wil ons tot kinderen aannemen.
Alleen maar geloven, ja dat is de sleutel tot eeuwig leven. Niet zomaar geloven, maar geloven in Jezus Christus. Niet afwachten tot dat geloof ook een keer bij jou landt! Nee, het aannemen alsof je het zelf hebt bewerkt. Zo zeker mag je zijn van het geloof in Jezus Christus.
Dat bepaalt ons ook hier op aarde bij onze schuld. Want onze schuld loopt steeds meer op, een berg die maar blijft groeien, toch? Wel als je niet in Christus bent, maar als je in Christus bent, dan wordt alles nu vergeven. Dan heb je geen berg zonden die liggen te wachten tot de veroordeling, maar dan worden je zonden elke dag weggewassen. Jezus vergeeft ze elke dag weer. Als wij vragen om vergeving, dan zal God die geven. Maar alleen door Zijn Zoon! En we hoeven niet de zonden die we aan de voet van het kruis hebben gebracht, weer op te pakken. We mogen ze daar laten en God zal ze teniet doen.
Het is moeilijk voor ons om dat te geloven. We lopen steeds weer tegen ons eigen vlees aan en dan slaat de twijfel toe. Als ik een kind van God ben, dan doe ik dit of dat toch niet meer. Dan kan het toch niet dat ik die zonden nog doe? Het is inderdaad niet goed dat we nog zonden doen, maar wij leven nog in het vlees. Toch zijn we zalig in Christus en kan de zonde ons niet meer in bezit nemen. God laat niet varen wat Zijn hand begonnen is te doen. Dat is toch een machtig Evangelie. Zo worden we door Christus op ons gemak gesteld: je hoeft het zelf niet te doen, Ik heb het gedaan. Je bent zalig in Mij.
Dus we kunnen er lekker op los leven? Nee, absoluut niet. Als je weet en beseft wat het Christus heeft gekost, dan wil je Hem die pijn en verdriet niet meer aandoen. Je wilt leven voor Hem en in afhankelijkheid van Hem. Zo mogen wij leven tot Zijn eer en glorie, een leven uit genade, op naar het hemelse Jeruzalem! Ga je mee op weg naar die stad?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten