donderdag 19 maart 2015

Uit hetzelfde hout gesneden

Hebreeën 2:11 Immers, zowel Hij Die heiligt als die die geheiligd worden, zijn allen uit één. Daarom schaamt Hij Zich er niet voor hen broeders te noemen.

Ze zijn uit hetzelfde hout gesneden, je hoort de uitspraak vaak. Een kind lijkt op zijn of haar vader of moeder of op een broer of een zus. Je ziet niet altijd gelijk dat ze familie zijn, maar als je ze leert kennen kom je erachter. Ze hebben hetzelfde gedrag, gebruiken dezelfde taal, hun karakters lijken op elkaar, ze hebben dezelfde humor. Ze zijn familie van elkaar. Ze hebben een bloedband en dat merk je overal doorheen.

De schrijver van de Hebreeën brief schrijft over Jezus. Boven het tekstgedeelte staat: wij zien Jezus. Het is geschreven aan de Joden en aan hen wordt uitgelegd wie Jezus is en wat Hij heeft gedaan. Zijn werk wordt beschreven en wordt Jezus verhoogd. Er wordt uitgelegd dat Jezus hoger is dan de engelen en dat aan Hem alle dingen onderworpen zijn. Jezus heeft door Zijn dood en opstanding alles aan Zichzelf onderworpen en Hij bepaalt dus wat er gebeurt. Hij heeft de grootste kracht! Hij wil ook veel kinderen tot zaligheid brengen, Zijn bloed heeft gevloeid voor velen! Velen zullen dus gered worden en daar zal Hij de Leidsman van zijn. Dat is toch heerlijk! Christus die alles aan Zichzelf heeft onderworpen wil ook onze Leidsman zijn.

Dan komen we bij de tekst van vandaag: Immers, zowel Hij die heiligt. Dat is Jezus Christus, Hij heiligt de mensen. Hij heiligt zondaren door Zijn bloed en dat zijn er niet weinig zoals sommige mensen wel een pretenderen, maar het zijn er veel. Jezus wil veel mensen heiligen! Dat is apart zetten van de rest door Zijn sterven en opstanding. Als zij die geheiligd zijn. Dat zijn de kinderen van God, de mensen die gered zijn door het bloed van Christus. Dat zijn wij, die gewassen zijn door het bloed van Christus! Daar hoor jij toch ook bij? Zo niet, dan is er alle ruimte om bij Hem te komen. Hij wil velen zalig maken, dus ook jou!

En als je van Christus bent, dan ben je in Christus. Wij zijn één! We zijn dan uit hetzelfde hout gesneden. We hebben natuurlijk geen echte bloedlijn, maar wel een geestelijke bloedlijn. Wanneer je in Christus ben, ben je ook niet meer vleselijk, maar geestelijk. Je bent in Hem! Je leeft nog wel in je vlees en daarmee doen we jammer genoeg zonde, maar je geest is in Hem! Je bent niet meer van je vlees, maar van Zijn Geest. Dat maakt je vrij van de zonde en maakt je heilig. Niet door onszelf, maar door het bloed van Hem!

Daarom schaamt Hij zich niet. Ondanks dat wij nog zo zwak zijn en steeds weer in zonde vallen, schaamt Hij zich niet om ons broers en zussen te noemen. Hij wil aan iedereen verkondigen dat we bij Hem horen, daar is geen schaamte bij al zou Hij daar alle reden toe hebben. Hoe is het eigenlijk andersom? Schamen wij ons voor Hem? Durf je ervoor uit te komen? Durf je apart te staan en nee te zeggen tegen zaken die niet bij Hem horen? Dat is toch het minste wat we terug kunnen doen?


Heere Jezus, dank U voor Uw redding en dat U ons heiligt. Geeft U ons dat wij U steeds beter leren kennen en op U mogen lijken, zodat de mensen aan ons zien dat we uit hetzelfde hout als U zijn gesneden. Wilt U ons leiden, want U bent de grote Leidsman! Duizend maal dank voor Uw redding en wij aanbidden U!

1 opmerking: