zondag 1 maart 2015

Wat zoek je?

Genesis 37:15 Een man trof hem aan, want zie, hij was aan het ronddwalen op het veld en de man vroeg hem: Wat zoek je?

Een mooie vraag om aan iemand te stellen: wat zoek je? Bij deze vraag kun je verschillende bedoelingen in acht nemen. Je kunt vragen aan iemand die je ziet zoeken naar een voorwerp, zodat je bijvoorbeeld kunt helpen met zoeken. Het is ook een vraag die je aan elk mens hier op aarde kunt stellen: wat zoek je? Dan stel je een vraag die graaft naar de diepte van iemands bestaan, wat is het doel van je leven? Zoek je geluk, gezondheid, rijkdom of misschien veel vrouwen of veel feesten? Wat zoek je, is een vraag die wij altijd aan elkaar mogen stellen. Dus bij deze: wat zoek jij?

Jozef wordt op weg gestuurd door zijn vader om te kijken hoe het is met de andere zoons. Hij ligt er niet zo goed in bij zijn broers, want hij wordt verwend door zijn vader en hij droomt domen waarin hij over zijn broers heerst. Ze zullen voor hem buigen en dat accepteren zijn broers niet. Toch wordt Jozef naar ze toegestuurd en als hij in Sichem aankomt kan hij ze niet vinden. Iemand ziet hem ronddwalen en wil hem helpen, hij vraagt: Wat zoek je? Weet je waar je op dit moment bent en weet je waar je naartoe moet? De man heeft gehoord waar de broers zijn en vertelt Jozef waar hij naartoe moet.

Jozef zocht zijn broers en uiteindelijk heeft hij ze gevonden, of tenminste zij hebben hem gevonden. Hij zocht ze om ze te vragen hoe het is, maar hij kreeg iets wat hij niet had verwacht. Het antwoord op de vraag wat zoek je, lijkt zo onschuldig voor Jozef. Hij zoekt immers zijn broers, hij kon niet weten dat zijn broers hem in de put zouden gooien? Dat was uiteindelijk de uitkomst van zijn zoektocht, maar Jozef had er geen idee van.

Ons hele leven is een zoektocht, maar wat zoeken we? Die zoektocht begint als we klein zijn, we zoeken eigenlijk nog niet veel want onze ouders leven ons voor. Toch begint daar de zoektocht en daar worden we al gevormd in wat we gaan zoeken. Die jonge jaren zijn zo belangrijk, daar wordt de richting gegeven. Daarom is de opvoeding en vooral de geestelijke opvoeding zo belangrijk. Na de kindertijd komen we in de pubertijd. Dan ga je heel andere dingen zoeken, je gaat vooral onderzoeken. Het onschuldige gaat langzamerhand weg en er komt van alles op je af. Je leven staat helemaal op zijn kop, je verandert van binnen en van buiten. Wat vragen wij aan onze jongeren? Wat zoek je? En sturen we ze dan ook de juiste kant op? Weten ze waar ze moeten zoeken? We kunnen soms zo veroordelen zijn naar een puber, maar God is ook met hen begonnen!

De vraag stellen: wat zoek je? Dat geeft ook verantwoordelijkheid in welke richting je vervolgens wijst. De enige juiste richting is die van Christus! Elk mens moet weten dat de richting van de zoektocht naar het kruis moet zijn en om daar Jezus te ontmoeten. Die zoektocht kan soms moeilijk zijn, je kunt door wilde periodes heen moeten of door levensgrote zorgen, maar het doel mag zijn: Christus. Is het ook jouw doel om Christus te leren kennen of als je hem kent om Zijn wil te zoeken? Is de zoektocht van je leven om de relatie met Hem te versterken? Nogmaals: wat zoek
jij?

Als de zoektocht van je leven Christus is, dan weet je dat je zult vinden wat je zoekt. Maar ook dat je liefde en genade zult ontvangen en straks een eeuwigheid samen met Hem! Dan is de zoektocht niet meer nodig, want het is volmaakt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten