zaterdag 9 januari 2016

Een feest tot Gods eer

Psalm 126:3 De Heere heeft grote dingen bij ons gedaan, daarom zijn wij verblijd.
Je viert een feestje meestal bij een bijzondere gebeurtenis. Bij een geboorte of een huwelijk, bij een verjaardag, als je bent geslaagd of als je promotie hebt gehad. Ja, dat zijn gebeurtenissen die gevoerd mogen en moeten worden. Er is iets bijzonders gebeurd en daar mag je blij om zijn en wanneer je blij bent mag je feest vieren.
Het volk van Israel was ook in een feeststemming en dat beschrijft de dichter van psalm 126. Het is een danklied na de ballingschap, een lied om God te danken voor Zijn verlossing uit Babel. Het volk kan het bijna nog niet geloven, maar toch is het daadwerkelijk zo. Ze zijn niet meer in gevangenschap van Babel, maar ze zijn in de vrijheid van hun eigen land. Waar ze weer vrij kunnen gaan en staan, maar bovenal weer in vrijheid God kunnen dienen en Zijn dienst houden. De psalmschrijver zegt het zo: Toen werd onze tong vervuld met lachen en onze tong met gejuich. Ja, met gejuich tot Gods eer en met diepe dankbaarheid voor Zijn daden. Ze willen weer tot Zijn eer leven, wat een heerlijke tijd zal dit geweest zijn in Israël, ondanks alle moeiten van de wederopbouw.
Wat de psalmist verwoord, geldt ook voor ons. Het geldt voor ieder die Jezus heeft aangenomen als Verlosser en Redder. Voordat we onszelf overgeven aan Hem, zijn we ook opgesloten in de ballingschap. Een ballingschap die we over onszelf hebben uitgestort in het paradijs. De ballingschap van de zonde en van verdorvenheid. We zijn niet vrij, al lijkt dat vaak wel zo, maar we zijn juist gebonden aan de wereld en alle verleidingen die daar bij horen. Maar dat verandert als Jezus in ons leven komt, dan worden de kettingen van de ballingschap verbroken en mogen we vrij zijn. Niet maar voor een dagje, maar voor eeuwig! Ben jij al vrij?
En dan mogen we ook met de psalm meezingen, we mogen een feest vieren in ons hart en in ons leven. We mogen vieren dat God grote dingen bij ons heeft gedaan. Hij heeft ons verlost en Hij heeft ons vrijgemaakt. Hij heeft ons uit de ballingschap geleid en als we dat beseffen, dan zingt ons hart een loflied tot Zijn eer. Ons leven wordt, ondanks de zonde die er nog is en de tegenslagen die we kennen, een feest tot Zijn eer. We zijn vervuld met Zijn liefde en leven door Zijn Geest. Die doet in ons een goed werk, Die leidt ons op Zijn weg.
Want het volk had het niet makkelijk tijdens de wederopbouw van het land. Ze waren wel vrij en terug in hun eigen land, maar er lag veel gevaar op de loer. Ze moesten werken met in de ene hand een troffel en de andere een speer. Zo is het bij ons ook geen gesneden koek wanneer we bij Jezus horen, er ligt ook veel gevaar op de loer. Wij moeten ons ook staande houden in dit leven en dat kunnen we doen met in de ene hand de Bijbel en in de andere hand gebed. Als we dat zo bij ons dragen, en ons leven zo inrichten dat God centraal staat, dan zullen we staande blijven. Dat is niet eenvoudig, want er wordt ons zoveel moois voorgeschoteld, zoveel dingen kunnen toch wel, dingen die we deden toen we gevangenen waren. Maar daar moeten we nu tegen vechten, ondanks het feestgedruis.
Maak een feest van je leven, een feest ter ere van God! Dan zullen we een voorproefje hebben van de eeuwigheid bij Hem. Dan kan niets ons scheiden van Zijn liefde en zullen we steeds meer vervuld raken door de Geest! Want een heilig feest ter ere van God is een lust voor Zijn oog. Ik vier het feest, vier je mee?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten