woensdag 13 januari 2016

Een schat in de hemel

Lukas 12:34 Want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn.

We hebben ze allemaal wel: schatten. Zo zijn mijn vrouw en kinderen voor mij schatten, maar ook mijn werk is soms een schat waar ik heel voorzichtig mee ben. Jij hebt zo vast ook je schatten, dat kan bijna niet anders. Ieder mens heeft schatten, dingen of zaken die hij of zij waardevol vindt. Dat is in sommige gevallen natuurlijk heel goed, maar wat is je belangrijkste schat?

Jezus geeft les over bezorgd zijn en over het druk maken om allerlei zaken op aarde. Een bijzondere les over vogels die niet zaaien en over lelies die groeien, ondanks dat ze niet werken. God geeft dat dit allemaal gebeurd en Hij zorgt voor de planten en de dieren. Maar als Hij dit allemaal geeft, zal Hij dan niet aan ons mensen denken? Wij kleingelovigen! Ja, dat moeten we bekennen: ons geloof is vaak maar zo klein. We denken zo klein van God, terwijl Hij het beste met ons voorheeft. Wij willen alles zelf doen, maar vergeten vaak dat God er is.

Daarna gaat Jezus verder met Zijn preek en spreekt over ons hart en onze schatten. Waar zijn onze schatten? Is onze schat in de hemel of hier op de aarde? Dat is een vraag op leven en dood, een vraag tussen vergeving en voor eigen zonden staan, een vraag tussen God en de aarde. Heb jij daar een keus in gemaakt? Je moet kiezen, je moet kleur bekennen en de schat die het meeste waarde heeft overhouden.

Weet je, Jezus kent ons door en door. Hij kent ons hart en weet waar vanuit onszelf onze schatten liggen. Die liggen natuurlijk hier op aarde en dat vinden wij maar al te fijn. Denk erom dat je aan mijn schat komt! Ja, op die manier beschermen we onze schatten en het liefst praten we die schatten ook nog goed. Dat staat nergens in de Bijbel of we halen teksten aan als: ja maar ik ben vrij. Nou gefeliciteerd als dit het geval is, maar wanneer je hart nog aan de aardse schatten vastzit, ben je niet vrij. Je bent in de ban van die schat! En daar moeten we mee stoppen.

We moeten daarmee stoppen omdat ons hart is waar onze schat is. En voor onze eeuwige zaligheid is het nodig om ons hart in de hemel te hebben. Daar zit God immers, met aan Zijn rechterhand Zijn Zoon. Als daar ons hart is, dan zijn we in Jezus Christus en dan zijn we waarlijk vrij. Dan mogen we leven tot zijn eer en die schat met ons leven bewaken. Die kan trouwens niemand van ons afnemen, die kan door niets en niemand worden aangetast, want in de hemel is die schat veilig.

Het is ook nog eens de mooiste en waardevolste schat die er ook maar te krijgen is. Het is gekocht met het bloed van de Zoon van God, Jezus Christus en dat is de duurste prijs die ooit ergens voor is betaald. Maar wel een prijs uit liefde, uit liefde voor jou en mij.

k Heb een beurs die niet oud wordt
'k Heb een schat die nooit opraakt
'k Heb een schat in de hemel
En 'k heb Jezus in mijn hart
Hij is Koning, Hij is Koning
Hij is het die ons bevrijdt
Hij is Koning, Hij is Koning
Koning in eeuwigheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten