zondag 24 januari 2016

Een vitaal geloof

Daniel 6:12 Toen kwamen zij eensgezind bij zijn huis en troffen Daniel aan, terwijl hij bad en smeekte om genade voor het aangezicht van zijn God.

Het is een lastige positie waar Daniel in verkeerd. In het rijk van de Meden, waar koning Darius koning was, is een wet aangenomen waarin staat dat niemand tot een andere god mag bidden dat tot de koning. Hij moet de god zijn in het rijk en niemand anders. Het lijkt een wet die de koning alle eer geeft en zo heeft hij het ook aangenomen, maar bij het indienen van de wet is iets anders gaande. Er zijn hogere machten in het spel die het aanbidden van de ware God willen tegengaan. Uit jaloezie is deze wet ontstaan en bovenal om Daniel erin te luizen.

De hoge heren weten precies hoe Daniel is: wat er ook gebeurt, hij zal zijn God niet verloochenen. Al zetten ze er tien wetten op, Daniel zal God altijd trouw blijven. En daarom hebben ze die wet gemaakt, ze weten dat Daniel zich er niet aan zou houden. Ze kunnen hem hier zeker te weten mee pakken en er zo voor zorgen dat ze van hem afkomen. Wat zou jij doen in de positie van Daniel? Maar in een achterkamertje gaan bidden? Stiekem om momenten dat niemand het ziet? En wat zien de mensen aan ons? Zien ze ook een volgeling van de ware God en waar blijkt dat uit? Mooi vragen om onszelf te stellen!

Eigenlijk zijn de mooiste twee woorden van deze tekst de laatste twee: zijn God. Daniel bidt niet zomaar tot iemand, Hij bidt tot God. Zijn God is de Allerhoogste, zijn God is de Trouwe en de enige ware God. Daniel weet het zeker, hij zet zelfs zijn leven ervoor op het spel. God is de God van Daniel en daarom weet Daniel dat hij niet moet zwichten voor het gevaar. Als hij zwicht en toegeeft aan de wetten in het land, zal het hem uiteindelijk duur komen te staan. Wanneer hij toegeeft zal hij steeds verder van God afdwalen en uiteindelijk zal zijn geloof opdrogen.

Daniel is hierin een prachtig voorbeeld voor ons. Hij leert ons hoe we ons geloof vitaal houden, hoe we ons geloof niet laten opdrogen en hoe we stand kunnen houden in onze tijd. Want er komt ook heel wat op ons af. Ook in onze tijd zijn er hogere machten aan het werk die er alles aan doen om ons van God af te houden. In onze westerse cultuur misschien niet zozeer met wetten, maar in sommige oosterse landen wel. En voor die mensen is Daniel een voorbeeld om sterk te staan en hierin laat God zien dat we altijd om Hem mogen en moeten vertrouwen.

Maar in het westen wordt het op een andere manier gespeeld. Onze tijd wordt volledig opgezogen door materialisme. Kijk maar eens in je eigen leven, wanneer heb je nu daadwerkelijk alle tijd om God te zoeken en Hem te aanbidden? Om steeds weer om genade te smeken? Onze telefoons, laptops, televisies, radio’s en tablets nemen zo veel tijd in beslag. Daarnaast onze hobby’s, werk en andere bezigheden. Het kan zelfs het kerkelijk werk zijn. Maar laten we samen met Daniel vaste momenten nemen om God te zoeken en daar tijd voor vrij te maken. Alleen zo kunnen we de hogere machten weerstaan en sterk staan in ons geloof. In contact met God blijft ons geloof vitaal!

God is het waard om onze aandacht te krijgen, om onze tijd te krijgen en onze aanbidding te ontvangen. Wij mogen steeds tot Hem komen en dat is pure genade. Hij heeft die weg gebaand door Zijn Zoon te sturen en voor ons te sterven en de blokkade op te heffen om helemaal in contact met Hem te komen. We moeten daar gebruik van maken, elke dag weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten