zondag 10 januari 2016

Onderwezen door Christus

Markus 2:13 En Hij vertrok naar weer naar de zee; en heel de menigte kwam naar Hem toe, en Hij onderwees hen.
Jezus heeft weer een wonder gedaan. Een man werd naar Hem toegebracht door zijn vrienden. Ze konden het huis niet in en lieten hem vervolgens door het dak zakken, recht voor Jezus voeten. Toen Jezus het geloof van hun zag zei Hij: Uw zonden zijn vergeven. De Schriftgeleerden die erbij stonden waren verbolgen; hoe durft Hij dit te zeggen? Hoe durft Hij iemand zijn zonden te vergeven. Als antwoord daarop zei Jezus: is het makkelijk om tegen iemand te zeggen dat zijn zonden zijn vergeven of dat iemand weer kan lopen. En direct erop zegt Hij tegen de man: sta op en neem uw ligmat op en ga naar huis.
Vervolgens stond de man op en liep naar huis.
Een groot wonder wat Jezus hier heeft gedaan, maar dat was niet het belangrijkste. Er zijn twee belangrijkere zaken in deze geschiedenis dan het wonder van de genezing. Allereerst natuurlijk dat de zonden van de man zijn vergeven. Jezus vergeeft de man zijn zonden, puur en alleen om het geloof. De man heeft zijn geloof nog niet eens uitgesproken naar Jezus en dan heeft Jezus hem al vergeven. Dat is Christus en dat is hoe Zijn hart eruit ziet. Hij wil dat onze zonden vergeven worden en Hij wil dat we schoon worden, gewassen door Zijn bloed. Dat mogen wij ook geloven, al kunnen we soms met onszelf in de knoop liggen. Jezus wil jou en mij vergeven.
Maar wat ook belangrijk is, is wat er na het wonder gebeurt. Iedereen praat er natuurlijk over en de mensen die het wonder hebben gezien waren buiten zichzelf en verheerlijkten God. Ze konden hun mond niet houden en vertelden anderen ook over Christus. Dat is voor ons een mooie leerschool, zo mogen wij ook anderen bij Christus brengen. Want dat is wat ze deden, de mensen werden nieuwsgierig en wilden Hem ook zien en horen. Is de manier waarop wij ons geloof leven ook een uitnodiging voor anderen om bij Hem te komen? Die vraag mogen we onszelf steeds weer stellen.
Jezus ging naar de zee en de mensen wisten dat. Een aantal zullen Hem zijn gevolgd, want ze wilden meer zien. Zo vaak zie je natuurlijk geen wonderen. Maar Jezus had met dat wonder niet alleen bereikt dat de mensen God gingen aanbidden, Hij had er ook mee bereikt dat ze aan Zijn voeten gingen zitten en luisterden naar wat Hij hen leerde. De mensen kwamen in een menigte naar Hem toe! Ze wilden leren van Hem en luisteren naar wat Hij hen zou vertellen.
Dat is de plaats waar Christus ons wil hebben, dicht bij Hem en al luisterend naar Zijn onderwijs. Hij geeft Zijn onderwijs in de Bijbel, daar heeft Hij het allemaal op laten schrijven. Als wij in de Bijbel lezen, zitten we ook aan de voeten van Christus. Dan mogen we ons hart openstellen voor alles wat Hij ons wil leren. Het Woord moet ingang hebben tot ons hart en niet alleen ons verstand. En als we dan aan Zijn voeten zitten, of het nu in de kerk is of thuis, dan wil Hij ons over Zichzelf leren. Hij leert ons Wie Hij is en wat Hij voor ons heeft gedaan. Dan wordt het wonder voor ons steeds groter. Maar Hij leert ons ook hoe we ons staande kunnen houden in deze wereld.
Ik kniel neer aan Zijn voeten en open mijn hart voor wat Jezus tegen mij te zeggen heeft. Wat doe jij? Laat jij je ook onderwijzen en stel je daar je hart bij open? Of ga je lekker je eigen gang en wordt je alleen maar verontwaardigd over wat er in de Bijbel staat, net als die Schriftgeleerden?
Jezus leert ons zo ook vandaag weer een les, Hij leert ons dat Hij onze zonden wil vergeven maar ook dat we bij Hem moeten Zijn om zowel Christus als Zijn Vader te leren kennen. Ja, van Hem wil ik leren en door Hem laat ik me onderwijzen. Jij ook?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten