donderdag 7 januari 2016

Ik ben de baas!

Efeze 5:25 Mannen, heb uw eigen vrouw lief, zoals ook Christus de gemeente liefgehad heeft en Zich voor haar heeft overgegeven.
De man is de baas in huis en de vrouw moet naar de man luisteren. Het is een veelbesproken thema en sommige mannen zijn trots op dit soort zinnen. Ze zijn er inderdaad, die mannen die het voor het zeggen hebben in huis. Zij bepalen wat er gebeurt en niet goedschiks, dan kwaadschiks. Zij zijn degene die de regels opstellen en de vrouwen hebben niets in te brengen. Ja, ze mogen hard werken in huis maar verder niet met te veel zaken bemoeien.
Zo lijkt het in dit tekstgedeelte van Efeze ook te staan. De vrouw moet de man onderdanig zijn en ze moet luisteren. Deze tekst zet bij veel mensen kwaad bloed. Hoe kun je dat nu in de Bijbel schrijven en dan staat het ook nog eens in het huwelijksformulier. Maar toch staat het er en wat er in de Bijbel staat, daar moeten we ons aan houden.
Maar we mogen dit niet uit het verband trekken, want de volgende tekst is onze tekst. De man moet zijn vrouw en zijn gezin liefhebben. Hij moet leidinggeven en hij mag inderdaad de lijnen uitzetten. Vooral in de tijd van de Bijbel was dat natuurlijk aan de orde van de dag en niet alleen bij het volk Israel. Dat was het geval in de meeste culturen. De man moet dus vanuit de liefde zijn gezin leiden en op die manier toont hij zijn liefde voor zijn gezin. Doe jij dat?
En dat leidinggeven moet hij doen vanuit een bepaald perspectief: zoals Christus de gemeente liefgehad heeft en Zich voor haar heeft overgegeven. Een man moet dus het beeld zijn van Christus. Zowel voor zijn vrouw als voor zijn kinderen. Christus offerde Zichzelf op voor Zijn gemeente, voor Zijn kinderen. Zo dient een man zichzelf ook op te offeren voor zijn gezin. Dan staat niet zijn hobby bovenaan of zijn eigen zaak of erger nog: een andere vrouw. Nee, wanneer een man het beeld van Christus wil zijn, moet hij zijn gezin liefhebben en daar komt niets tussen. Zij staan op nummer 1! Alle andere zaken die zo belangrijk zijn, staan allemaal plaatsen daaronder. Dan gelijk maar de vraag: hoeveel tijd besteed jij aan je gezin? En hoeveel tijd besteed je aan andere zaken?
Maar dit geldt niet alleen voor mannen, dit geldt voor iedereen. Tegenwoordig vinden vrouwen ook heel veel andere zaken belangrijk. Vroeger was ze boven alles de moeder van het gezin. Maar tegenwoordig zijn er veel vrienden, uitgaan, soaps en noem maar op. Vrouwen: wie staat er daadwerkelijk bij jullie bovenaan?
En tot slot kunnen we de vraag ook doorschuiven naar het gemeente-zijn. Wij als gemeente van God, wie staat er bij ons bovenaan? Bij de ouderlingen en diaken: wat drijft je bij het werk dat je doet? Wat drijft je bij de beslissingen die je neemt? Bij de gemeenteleden: Leef je voor Christus? Hoe leef jij dan voor Christus? En voor ons allemaal: proberen wij op Christus te gaan lijken? Willen we net als Hem worden? Hij heeft immers het voorbeeld gegeven!
Een heerlijke les van God, door Paulus aan de gemeente van Kolosse. Maar ook een heerlijke les aan ons. Wij mogen leven tot Zijn eer, omdat Hij ons heeft liefgehad. Dan wil je toch niet anders meer. We mogen alle andere zaken aan de kant gooien, alles wat schadelijk is voor onze relatie met Christus vernietigen en misschien moeten we ook onze prioriteiten weer ordenen. Maar alles tot Zijn eer en glorie! Jezus houdt van jou en mij, dat is toch heerlijk nieuws!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten