vrijdag 15 januari 2016

Heere, U weet dat ik U liefheb

Deuteronomium 10:12 Nu dan, Israël, wat vraagt de HEERE, uw God, van u dan de HEERE, uw God te vrezen, in zal Zijn wegen te gaan, Hem lief te hebben en de HEERE, uw God, te dienen, met heel uw hart en heel uw ziel.

Het volk Israël heeft de 10 geboden gekregen van God, de geboden die hen zal helpen om God te dienen en hun naaste lief te hebben. Als ze tenminste die geboden houden en daarnaar leven. Mozes daarna houdt Mozes een toespraak voor het volk en dat lees je in Deuteronomium 10 vanaf vers 12. Het is een oproep van Mozes om te leven naar de wil van God en om God te dienen. Niet alleen maar Gods geboden te houden, maar Hem te dienen met hart en ziel.

De boodschap van Mozes is gericht aan het hele volk van Israël. Nu dan, Israël! Dat maakt heel duidelijk aan wie deze boodschap is gericht. Aan het volk Israël, aan de kinderen van Abraham, Izak en Jacob. Aan het nageslacht en het beloofde zaad van Abraham, alleen aan hen. Of toch niet? Zijn wij, christenen, niet aan die boom geënt? Zijn wij niet bij dat volk gaan horen? Zijn wij niet door het bloed van Christus deel gaan uitmaken van het volk van God? Ja, dat zijn we inderdaad. Wij, heidenen, zijn door het werk van Gods Zoon deel gaan uitmaken van Zijn volk. En dus geldt deze boodschap ook aan jou en mij. We kunnen er niet omheen, en dat moeten we ook absoluut niet willen. Want Gods boodschap is voor jou en mij van levensbelang.

We moeten God vrezen, Hem respecteren als God! Hij is degene met het gezag en naar Hem moeten we luisteren. Hij is de Allerhoogste en wij gaan dan niet lekker onze eigen weg, maar horen naar wat Hij ons te zeggen heeft. Dat is het vrezen van God. Het is niet bang zijn voor Hem, maar Hem als hoogste gezag stellen. Dat gezag toont God in Zijn Woord, wat in de Bijbel staat is waar en daar hebben wij ons aan te houden. Wil je dat niet of doe je dat niet, dan vrees je de HEERE niet. Dan kun je Hem ook niet liefhebben, al kun je dat misschien mooi zeggen met je mond. Maar het gaat erom wat er in je hart leeft. Houdt je van God? Dan leef je naar Zijn geboden!

Wij mogen in Gods wegen gaan, luisteren naar Zijn Woord. Maar ook  zien wat Hij voor ons heeft uitgestippeld en die weg gaan. De belangrijkste weg voor ieder mens is langs het kruis, om daar onze zonden af te leggen. Dat is de enige weg die bij iedereen hetzelfde is, daar kunnen we niet omheen. Maar vervolgens kan het een moeilijke weg zijn, een weg door dalen of over bergen, een positieve of negatieve weg, maar het is Gods weg met ons.

Ja, we mogen God dienen met heel ons hart en heel onze ziel. Hem zo liefhebben, dat er niets is dat we meer liefhebben en dat te tonen door Hem te dienen. Heb jij je leven zo ingericht? Is het God die centraal staat in jouw leven? En heb je Hem lief met heel je hart? Jezus vroeg het ook aan Petrus: Heb jij Mij lief? En Petrus antwoordde: Heere, U weet dat ik U liefheb. Petrus kon dat zeggen, zelfs nadat Hij Jezus had verloochend. Zeggen wij het met Petrus na? Heere, U weet dat ik U liefheb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten