zondag 5 november 2017

Brood uit de hemel

Exodus 16:18 Zij maten het met de gomer. Wie veel had verzameld, had niets over, en hem die weinig had verzameld, ontbrak niets. Ieder had zóveel verzameld als hij eten kon.

Zorgt God eigenlijk wel voor ons? Vraag jij jezelf dat wel eens af? We kunnen het allemaal mooi zeggen en ons mooi voordoen voor onze omgeving. Maar stellen wij ons echt afhankelijk op van God? Willen wij echt dat God voor ons zorgt? En de grote vraag is: doet Hij dat dan ook?

Het volk Israël is uit Egypte vertrokken en al veel meegemaakt. Eerst de slavernij en de plagen in Egypte. Daarna de uittocht uit Egypte en de wonderlijke wijze waarop de farao ze liet gaan. De redden bij de Schelfzee was iets om nooit te vergeten en toen het water op begon te raken maakte God van bitter water, heerlijk verfrissend water. En nu was het eten op en de mensen begonnen te klagen bij Mozes. Waarom heb je ons hierin meegesleurd, er wordt helemaal niet voor ons gezorgd. Waren we maar in Egypte gebleven. Zo snel zijn de mensen vergeten hoe God voor ze heeft gezorgd. Beschamend, is dat vaak ook niet zo bij ons?

Maar God hoort de klachten weer en biedt weer uitkomst. God geeft brood uit de hemel. Het regent brood! Dat lezen we in vers 4: Ik zal het brood laten regen, zegt God. En er zal voor iedereen genoeg te eten zijn. Niemand hoeft tekort te komen of te vechten om genoeg te hebben. En zo gebeurt het ook. Wanneer de Israëlieten wakker worden, ligt er een laag manna. Daar kunnen ze brood en koeken van maken, wat is God groot! En er is genoeg voor iedereen! Er staat zelfs in onze tekst dat wie veel verzameld had niets overhield en dat wie weinig verzameld had niets tekort kwam.

Dit is de God van het Oude Testament, maar ook de God van nu. God is niet veranderd, Hij is nog altijd dezelfde en Hij zorgt voor Zijn kinderen. Hij geeft ieder genoeg om van te leven, om eeuwig van te leven. Gods genade is toereikend voor ons allemaal! Dat is toch geweldig en helemaal wanneer je bedenkt dat wij het niet hebben verdiend. God geeft het!

God geeft ook jou en mij elke dag wat we nodig hebben. We moeten het wel leren zien en proberen te zien. God geeft genoeg voor elke dag, in onze dagelijkse bezigheden. Maar ook in onze grote vragen geeft God uitkomst. Hij hoort het wanneer we tot Hem roepen en Hij luistert. We krijgen allemaal ons deel en dat is genoeg. God deelt uit en wanneer het lijkt of de ene meer krijgt dan de ander, uiteindelijk is het net als in de tekst.


Laten we zo de komende week ingaan en in afhankelijkheid van Hem leven. Hij geeft wanneer we vragen, Hij wil dat we Hem vragen en ons afhankelijk opstellen. Hij zal het zegenen en geven wat Hij voor ons heeft. 

1 opmerking:

  1. Hij zal geven en wij mogen weer doorgeven. Dat doe jij ook in deze blog. Dankjewel.

    BeantwoordenVerwijderen