vrijdag 10 november 2017

Sterk in het leven staan

1 Johannes 4:4 Lieve kinderen, u bent uit God en u hebt hen overwonnen, want Hij Die in u is, is groter dan hij die in de wereld is.

Wat komt er wel niet allemaal op ons af in deze tijd. Misschien denk je dat wel eens. Nou, dan kan ik je vertellen dat er niets nieuws onder de zon is. Dat was vroeger ook al. In de tijd na Christus, de periode dat de discipelen van Jezus het Evangelie verkondigden en brieven stuurden, was er ook van alles aan de hand. En misschien was het nog wel erger, want de afgoderij was volop aanwezig en de mensen kwamen vanuit het leven met afgoden tot het leven met Christus. En dat maakte ook dat veel mensen een eigen draai gaven aan het Evangelie en allerlei varianten verkondigden. Niets nieuws onder de zon!

Dat is precies waar Johannes over schrijft. De mensen moeten niet elke geest geloven, maar die beproeven. Alles moet getoetst worden aan de waarheid. En in die tijd was het nog moeilijker, want er was nog geen Bijbel. Maar toch mochten ze niet alles geloven en aannemen. Er werd gewaarschuwd voor de antichrist en erop gewezen dat men die niet moet volgen! Ze moeten Johannes en de andere volgelingen van Christus volgen. Dat lezen we in de verzen na vers 4. We hebben te luisteren naar de apostelen, naar het Woord van God, anders zijn we niet uit God.

Dat maakt voor ons gelijk heel wat duidelijk, want als wij dingen uit de Bijbel verdraaien dan wijken we af van de woorden van de apostelen en dus de woorden van God zelf. En we moeten toegeven, overal gebeurt het wel dat we onze eigen draai aan het Woord van God geven. Ik heb het dan niet over accenten leggen, maar over eigen toevoegingen of dingen die we juist weglaten. Want hoe kan het dat we in de reformatorische wereld zo weinig aandacht geven aan de gaven van de Geest? Maar ook hoe kan het dat binnen de evangelische wereld de wet eigenlijk wordt weggezet als achterhaald? 
Dat we die niet meer hoeven te volgen? En zo kunnen we best nog wel even doorgaan!

We worden opgeroepen om dus te luisteren naar het Woord van God! We moeten het Woord laten spreken en dat in ons laten doorwerken. We zijn zo gauw geneigd in Gods plaats te gaan staan en te denken: nee, dat zou God niet bedoelen, of dat bedoelt God daar juist mee. We moeten het Woord laten spreken en ook wanneer het tegen ons gevoel en opvoeding ingaat zullen we het moeten aannemen.

Want God is groter dan de wereld, dan ieder die ons op andere gedachten wil brengen. Hij wil ons leren wat goed is en Hij laat ons op Hem zien. Wanneer we Gods Woord volgen, staan we sterk in het leven. Sterk in de wereld. Ja, dan staan we wel in de wereld, maar zijn we niet van de wereld. We maken belangrijke keuzes op basis van Gods Woord en die keuzes durven we te verdedigen en te maken wanneer het ons op spot en hoon komt te staan. Dat betekent dat jij en ik moeten veranderen, we moeten sterk gaan staan!


Sterk in Uw kracht, gerust in Uw bescherming! Ik bouw op U en ga in Uwen Naam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten