woensdag 15 november 2017

IJzer laten drijven

2 Koningen 6:6 De man Gods zei: Waar is het gevallen? En toen hij hem de plaats gewezen had, sneed hij een stuk hout af, en wierp het ernaartoe en deed het ijzer boven drijven.

Afgelopen week heb ik een proefje met mijn oudste twee kinderen gedaan. We hadden een bak water, een spijker en een stukje hout. We hebben getest wat ermee gebeurde en ze wisten het eigenlijk al voordat we de proef uitvoerden. Het stukje ijzer zakte gelijk naar de boden en het stukje hout bleef drijven. Heel normaal voor ons en zo is het ook! Maar in dit verhaal van Elisa gaat het ijzer drijven! Daar zit een boodschap in voor jou en mij.

Want ze zijn druk aan het werk, de jongens die op de school voor profeten zitten. Ze gingen huizen maken omdat ze niet genoeg ruimte hadden om te wonen. En deze leerling-profeten moesten dat zelf bouwen. De koning deed dat niet voor ze, het volk deed het niet voor ze. Nee, ze moesten zelf bouwen en ze zijn aan de slag gegaan. En als ze druk bezig zijn, valt een stuk ijzer in het water. De jongen was daarmee de boom aan het vellen en nu viel het in het water. En het was nog wel geleend. Paniek bij de jongen en het eerst wat hij deed was naar de profeet! Dat is de eerste les: met alles wat we hebben, waar we mee zitten en rondlopen mogen we naar God! De jongen deed dit middels de profeet, maar wij mogen rechtstreeks naar God. We hebben daar de grote Profeet Jezus Christus voor, die voor ons pleit.

En wat de profeet deed was tegen alle regels van de natuur in. Want hij gooide hout in het water om ijzer te laten drijven. Allereerst raakt het elkaar niet, dus het kan helemaal geen effect op elkaar hebben. En daarnaast kan ijzer zelf niet drijven. Tenzij er op een doordachte manier een boot van is gemaakt. Maar anders zinkt het. En nu laat Elisa in een kleine handeling Gods grootheid zien. Het hout in het water zorgt dat het ijzer gaat drijven. God speelt met de natuurwetten die Hijzelf heeft gemaakt. En God is de Enige die dit kan. God staat boven alles, God staat boven de mensen.

En dat is een bemoediging in deze tijd. Want hoe vaak wordt God wel niet veracht in deze wereld, hoe vaak wordt God weggezet als niet bestaand of anders iemand die niets meer kan. Zelfs mensen binnen de kerk twijfelen aan Gods almacht. Ze twijfelen aan of de aarde wel in 6 dagen geschapen kan zijn. Wat God toen in het groot heeft gedaan, doet Hij hier in het klein. Hij heerst over de wetten van de natuur.


Laten we ons verwonderen over die grote God en Hem aanbidden. Want een nog groter wonder is gedaan door Zijn Zoon. Een mens kan niet uit de dood opstaan, maar Jezus is opgestaan uit de dood. Hij heeft de aardse wetten verbroken en de hemelse heerlijkheid geopend. Voor jou en voor mij. Laten we tot Hem gaan, alles voor Hem neerleggen en Hem aanbidden! Hij is het waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten