zondag 26 november 2017

De eindoverwinning

Openbaring 2:11 Wie oren heeft, laat hij horen wat de Geest tegen de gemeenten zegt. Wie overwint, zal zeker geen schade toegebracht worden door de tweede dood.

De tweede brief aan de gemeenten, aan ons dus. De eerste was gericht op de eerste liefde en nu is het gericht op stand houden in deze wereld. Want Christus weet in wat voor wereld wij leven. Hij weet wat Zijn kinderen te verduren hebben en Hij laat het ons weten. Hij heeft het meegemaakt, Hij heeft er ook tussen geleefd en Hij kent de haat van de wereld. En dat biedt ons troost en hoop en dat laat Hij ons via deze brief weten.

Want de gemeente heeft nogal wat de verduren. Er is verdrukking en armoede, vooral ook door de Joden die de heidenen ook nog eens ophitsen. De christenen in Smyrna, het huidige Izmir, hebben het niet makkelijk. Het is zwaar om overeind te blijven en ze worden tegengewerkt. Ze proberen dicht bij het Woord van God te blijven en te leven naar dat Woord, maar het wordt ze moeilijk gemaakt. En dan is er ook nog die financiƫle nood, er is zo weinig geld. Fijn om christen te zijn, toch?

Ja, het is toch fijn voor ze om christen te zijn. Want Christus zegt het: toch bent u rijk! Ze hebben namelijk de vergeving van de zonden ontvangen en dat maakt ze rijk. Ze mogen Jezus Christus kennen en weten dat Hij voor hun zonden heeft betaald. Zijn bloed is gevloeid voor hen allen en dat maakt ze rijk. En zo kunnen ze staande blijven in die moeilijke omstandigheden. Nee, ze gaan niet toegeven aan de wereld om hen heen, ze gaan niet mee in alles was er te doen is en dat het leven toch iets makkelijker maakt. Ze mogen overwinnen en dat heeft een heerlijke beloning, want de tweede dood zal ze zeker geen schade toebrengen.

En nu de deze brief naar jou en mij, want in de tekst wordt het gezegd: wat de Geest tot de gemeenten zegt. Het is ook een boodschap voor ons. En dat worden wij opgeroepen om staande te blijven, om dichtbij het Woord van God te blijven en te roemen in het verlossingswerk van Christus. Wat is er wel niet om ons heen aan verleidingen en als we daar niet in mee gaan ondervinden we ook verdrukking. Ieder op zijn of haar eigen manier, wanneer we vasthouden aan God Woord. Want we kunnen ook mee gaan en we zien het toch om ons heen. Veel kerkmensen gaan volop mee met de wereld om hen heen, want dat moet toch immers kunnen.


Laten we sterk staan en blijven in de kracht van Christus en gevoed door de Heilige Geest. Laten we leven vanuit het Woord van God en niet meegaan in alle verleidingen die er zijn om ons heen. We moeten anders zijn, ook al roept dat weerstand op. Maar het zal ons de eindoverwinning brengen, want de tweede dood zal ons geen schade toebrengen. We zullen bij God mogen leven in de hemel en met Hem regeren! Dat is de zegekroon die wij mogen ontvangen wanneer we staande blijven! Doe je mee? Blijf je dicht bij de Bijbel en sterk staan in deze wereld?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten