donderdag 16 november 2017

Loof de Heere, mijn ziel

Psalm 103:2 Loof de Heere, mijn ziel en vergeet niet een van Zijn weldaden.
Hoe vaak lees jij een psalm? Veel mensen slaan het Oude Testament over en de psalmen zijn immers van voor de tijd van Christus? Maar juist in de psalmen ligt een bron van inspiratie, zelfs dé Bron van inspiratie. Zo ook psalm 103, waarin de dichter van de psalm zijn eigen ziel, maar ook onze ziel oproept om God te loven. En waarom zouden we God eigenlijk loven? Wat is er zo bijzonder aan Hem en is Hij het waard dat wij Hem loven? Kunnen we niet beter met onszelf bezig zijn en zorgen dat we goed doen en goed leven? Lees maar eens mee waarom we God moeten loven. We pakken er een paar uit.
Die al uw ongerechtigheid vergeeft. Inderdaad, dat staat in het Oude Testament. God vergeeft onze ongerechtigheden, dat zijn de verkeerde dingen die we doen, denken en zeggen. En dat zijn er nogal wat! Want al zijn we kind van God, een kind van de Vader, we volgen vaak nog steeds onze eigen natuur. En God vergeeft het allemaal! Hij heeft Zijn Zoon gegeven en geen zonde is te veel voor Hem om te vergeven. God is groot! Hij vergeeft onze ongerechtigheden.
Die u kroont met goedertierenheid en barmhartigheid. God geeft Zichzelf aan ons en dat beschrijft te dichter als een kroon wie we ontvangen en mogen dragen. Want we zijn kinderen van de Koning, we zijn dus prinsen en prinsessen. En waar worden we mee gekroond? Met goedertierenheid en barmhartigheid. De goedertierenheid van de Vader die tot uiting komt in Zijn verlossende werk, die mogen wij ook uitdragen naar de mensen om ons heen. Het is onze kroon, zij zien aan ons dat we prinsen en prinsessen zijn. En barmhartigheid, God ziet naar ons om. Zo mogen wij omzien naar de mensen om ons heen en ook voor hen barmhartig zijn. Net als die Samaritaan uit de gelijkenis van Jezus. We ontvangen het om zo Zijn licht te laten schijnen.
God houdt van Zijn kinderen en zorgt voor ze als hun Vader. Zoals een aardse vader van Zijn kinderen houdt, God houdt nog veel meer van Zijn kinderen. Hij geeft ons alles wat we nodig hebben, Hij zorgt voor je wanneer je te maken hebt met ziekte, met pijn, met verlies en rouw. God kent ons en is altijd bij ons. Hij laat Zijn kinderen niet alleen en Hij laat het ons zelf niet uitzoeken. God zorgt voor ons! Laat dan ook maar voor je zorgen en geef het allemaal over aan Hem!
Hij heeft de eeuwigheid in de hand en alles hier op aarde is maar eindig. Gods goedertierenheid en liefde is voor eeuwig. Daar kun je op vertrouwen en aan vastklampen. Want er staat in vers 17 zelfs: Zijn gerechtigheid is voor de kinderen van hun kinderen! Niet alleen voor onszelf dus, maar ook voor onze kinderen.
Loof de Heere, mijn ziel! Ja, laten we God loven met alles wat in ons is. Laten we Hem loven met ons lied, met onze daden en met onze gedachten. Laten we God loven en Hem aanbidden, want Hij is het zo waard. Hoe onze situatie ook is: loof de Heere, mijn ziel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten