donderdag 9 november 2017

God liefhebben

Mattheus 22:37 Jezus zei tegen hem: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand.

Het Oude Testament, wat moet je er eigenlijk mee? De eerste vijf boeken en ook de profeten, wat is daar eigenlijk het nut van? Heeft het eigenlijk nog wel betekenis voor ons? Ja, dat heeft het zeker. Want de strekking van het gehele Oude Testament is: God liefhebben boven alles. Met heel ons hart, met heel onze ziel en met heel ons verstand. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor ons leven? Wat is betekent het om God lief te hebben en dan ook nog eens met heel ons hart, ziel en verstand?

Allereerst is het een opdracht! Hier staat heel duidelijk: u zult. En dat is slecht nieuws voor de mensen die menen dat christenen niets moeten. Ze zijn vrij en mogen alles. Hier blijkt dat een christen toch iets moet en dat is God dienen. Een heerlijke opdracht waar het in ons leven om mag en moet draaien! Wij moeten God dienen, ons leven in Zijn dienst stellen en zo leven zoals Hij het van ons vraagt. Hoe dat moet? Dat lezen we in de Bijbel, in zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Er staan veel lessen in, maar Jezus geeft ons nu drie punten die bij onszelf alles omvatten.

Om te beginnen moeten we God liefhebben met heel ons hart. Dat betekent met alles wat je bezighoudt. Als we iets met ons hart doen, dan doen we het vol passie en vinden we het belangrijk. Als iets een plekje in ons hart heeft, dan is het speciaal voor ons. Dan willen we ervoor leven, dan willen we er alles voor opgeven. Net als voor bijvoorbeeld je man of vrouw of je kind. Dat betekent dat heel ons leven in het teken moet staan van God liefhebben, dat we dat in alles uit moeten dragen en dat we het heerlijk vinden om tijd met Hem door te brengen.

We moeten God ook liefhebben met heel onze ziel. De ziel maakt je tot wat je bent, het is je persoonlijkheid en je karakter. De mens zonder ziel is niets, we hebben dus een ziel van God gekregen toen we geschapen zijn. En met onze persoonlijkheid, met ons karakter moeten we God liefhebben. We moeten zielsveel van Hem houden en zelfs werken aan ons karakter om Hem lief te hebben. Dat is niet altijd makkelijk, want ons karakter is ook gevormd door de zonde. Maar God wil ons helpen en door Zijn Geest ons vormen en heiligen.

Tot slot moeten we God liefhebben met ons verstand. Dat is eigenlijk het makkelijkst, want dat is ervan bewust zijn dat we Hem liefhebben. We kunnen de Bijbel lezen en daaruit leren hoe we Hem moeten dienen en liefhebben. Dat kunnen we toepassen en zo ons verstand het werk laten doen. Ons denken moet op Hem gericht zijn. Ik heb wel eens een dominee horen zeggen: wanneer het geloven met je hart niet altijd lukt, doe het dan maar met je verstand.


Deze drie zaken omvatten alles wie we zijn en wat we zijn. Het bepaalt ons leven en hier draait alles om. Alles moet in ons leven dus draaien om God lief te hebben. Zo moeten we dus ons bij alles afvragen of we God dienen of juist de wereld? Dat zijn moeilijke keuzes, dat kan pijn doen. Maar God wil ons van Hem laten zijn en Hem liefhebben met alles wat in ons is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten