maandag 5 december 2016

David en Jezus: gezalfd tot koning en Koning

1 Samuel 16:13 Toen nam Samuel de oliehoorn en zalfde hem te midden van zijn broers. En de Geest van de HEERE werd vervaardigd over David vanaf die dag en voortaan. Daarna stond Samuel op en ging naar Rama.

De bekendste persoon in de lijn van Jezus is David. Want Hij wordt immers de Zoon van David genoemd of ook wel de ster uit David. Jezus de Messias, de Koning die de wereld zal verlossen is een nazaat van de koning David, die Israël verloste van haar vijanden. Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen beiden, maar er is ook een zeer belangrijke overeenkomst: beiden zijn gezalfd.

David was eigenlijk niet aan gedacht toen Samuel naar het huis van Isaï kwam om de nieuwe koning van Israël te zalven. Nee, er waren wel grotere en sterkere mannen in dat huis en David was nog maar een jongen. Hij was nog in het veld toen de oudere broers voor Samuel moesten verschijnen. En toch was God het die de onverwachte gebruikt voor Zijn plan. David, die jonge en rossige jongen, hij zou de nieuwe koning worden tegen ieders verwachting in. En vanaf het moment dat David werd gezalfd kwam de Geest van de Heere op hem en dat resulteerde in een bijzondere jongen en later man, want door Gods Geest deed David bijzondere dingen.

Zo schreef David prachtige psalmen over de goedheid van God en over zijn eigen zondige leven. De Geest van de Heere gaf hem die woorden en daar mogen wij nog van genieten en troost uit putten. Maar David werd ook een machtige krijgsheer. Zo versloeg hij de reus Goliath en behaalde als jongen daarmee de overwinning voor het volk Israël. Later voerde hij oorlogen en hij wist er vele, zo niet alles te winnen. En dat niet allemaal omdat David zo goed was of dat hij zo bijzonder was. Nee, want David had ook zijn tekortkomingen, hij kende ook liegen en zelfs vreemdgaan. Sterker nog, hij vermoorde zijn buurman omdat hij zijn vrouw wilde. Maar toch week de Geest van de Heere niet van David en mocht hij sterk staan in Gods kracht.

Net zo onverwacht als het koningschap van David, want het Koningschap van Jezus. Wie had er nu verwacht dat Gods eigen Zoon naar de aarde zou komen? Wie had er ooit bedacht dat de Koning ook nog tussen de dieren geboren zou worden en als eerste begroet zou worden door herders? Dat is toch helemaal niet koningswaardig? Zo kan een koning toch niet geboren worden en door het leven gaan? En dan ook nog eens sterven aan een kruis, zonder ook maar enige vorm van strijd tegen zijn tegenstanders. Maar ook deze Koning was gezalfd met de Geest van de Heere en deze Koning heeft op deze manier de grote strijd gestreden voor Zijn volk.

De Geest van de Heere wil ook in jou en in mij werken en ons laten zien hoe groot Hij is. Deze tijd van Advent laat ons zien dat Jezus nederig voor ons op aarde kwam om te dienen en toch de grote Koning is. Laten wij dan deze periode ook gebruiken om ons te laten vullen door de Geest van de Heere en om op te zien naar het Kind in de kribbe en later aan het kruis en God zal dan in ons gaan werken. En denk nu niet: het is niet voor mij. Want dat dachten ze bij David ook en bij Jezus ook, maar God werkt ondanks alles door Zijn Geest.


Wanneer wij gezalfd worden door de grote Koning, mogen wij leven tot Zijn eer. Niet alleen nu, niet alleen in de tijd van Advent en Kerst, maar voor eeuwig. Want dat staat ons te wachten, een tijd dat we als koningen mogen regeren, samen met Hem! Halleluja.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten