dinsdag 6 december 2016

Salomo en Jezus: tussen God en het volk

1 koningen 8:22 Toen ging Salomo voor het altaar van de Heere staan, tegenover heel de gemeente van Israël, en hij spreidde zijn handen uit naar de hemel.

Ook Salomo staat in de lijn van Jezus, uit het geslacht van David. En dat is opzienbarend, want deze Salomo is de zoon van Bathseba, de vrouw die David van Uria had afgepakt. Dit is weer zo’n onverwacht persoon in het rijtje dat het geslacht van Jezus is. We zouden bijna zeggen dat hij is geboren uit de zonde, maar als we zien hoe God heeft gewerkt in het leven van Salomo, dan is dat een teken van Zijn trouw. Want Salomo was wijs, leefde dicht bij God en stond zelfs tussen God en het volk in.

Want toen Salomo net koning was kwam God in de nacht bij hem en vroeg hem wat hij van God verlangde. Hij vroeg toen om wijsheid en dat heeft God hem gegeven. Niet alleen de wijsheid voor zichzelf, maar de wijsheid om zijn volk te leiden en zelfs een wijsheid waar wij vandaag de dag nog onderwijs uit ontvangen. Salomo had een bevoorrechte positie, hij mocht namelijk de tempel van God bouwen en zo het huis van God hier op aarde vormgeven. Zo gebruikte God Salomo om een prachtige plaats te creëren waar God aanwezig kon zijn bij Zijn volk.

Bij de inwijding van de tempel maakte Salomo zijn plek tussen God en het volk duidelijk. Hij ging voor het altaar van de Heere staan, tegenover het volk, en spreidde zijn handen uit naar de hemel. En Salomo bad voor zijn volk, hij aanbad God en vroeg God om vergeving. Hij bad voor de heidenen, dat ze ook God mochten leren kennen en zo werd deze koning, een soort priester die voorbede deed en de lijn werd tussen God en het volk.

Jezus was ook die lijn tussen God en het volk en Hij kwam naar de aarde om de breuk tussen God en Zijn volk te repareren. En niet alleen het volk Israël, maar voor al de volken op aarde. Jezus werd geboren uit een maagd, anders dan Salomo. Hij had niet de last van de zonde op zich, maar droeg wel de zonde van de mensheid. Jezus, die zo puur en rein naar de aarde kwam, zonder ook maar een vlekje zonde, deed het gebed van Salomo vervullen en kwam om zonden te vergeven.

Dat is de kracht van God, Hij werkt op manieren waarop wij het niet verwachten. Zijn hoogheid en majesteit en wijsheid gaan ons verstand en kennis te boven. Wie had ooit kunnen denken dat uit het huwelijk tussen David en Bathseba de troonopvolger geboren zou worden en later zelfs de grote Koning, Jezus. Wie is toch deze God? Dat Hij hopeloze mensen inschakelt voor Zijn werk en zelfs Zijn Zoon als nederig Mens naar de aarde stuurde om te sterven voor jou en mij. Dan kunnen wij toch alleen maar klein worden en ons verwonderen over Zijn goedheid.

Met Kerst mogen wij daarbij stilstaan, Gods grote daden voor ons mensen. En dat Hij werkt door het onverwachtse. Dan mogen we in deze Adventstijd ons hart en leven openstellen voor deze machtige God en samen een loflied aanheffen:

Komt laten wij aanbidden, die Koning!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten