donderdag 8 december 2016

Het teken van hoop: Immanuel

Jesaja 7:14 Daarom zal de Heere Zelf u een teken geven: Zie, de maagd zal zwanger worden. Zij zal een Zoon baren en Hem de naam Immanuel geven.

Wat een donkere tijd voor het volk van God, voor Juda. De koning van Syrie staat op het punt om Juda aan te vallen en het land te verdelen. En de koning, Achaz, weet niet meer wat hij moet doen. De donkere wolken hangen boven het land, er is een invasie op komst en er is maar één ding dat ze kan redden: geloof in God.

Jesaja wordt naar de koning gestuurd en moet woorden van hoop spreken. De vijand zal jullie niet verslaan, maar je moet het wel geloven. Je moet niet bang zijn, want ze kunnen eigenlijk niets doen. God kan ze tegenhouden, Hij zal ervoor zorgen dat er niets gebeurd, maar dan moet je wel geloven dat God dat zal doen. Je krijgt zelfs een teken van God, zodat je zeker weet dat God Zijn Woord zal houden. Maar Achaz bedankt voor het teken, met mooie woorden zegt hij dat hij God niet op de proef wil stellen. En dat is nu juist niet wat God wil horen. Er moet vertrouwen zijn in God, maar niet mooie woorden. Daar prikt God doorheen en als wij niet open zijn naar God, dan houden we onszelf voor de gek. Want God kent ons door en door.

Maar dan komt Jesaja met de woorden van God: Ik zal een teken geven. De maagd zal zwanger worden en een Zoon baren en Hem de naam Immanuel geven. En juist dat teken is de redding voor de mensheid. Niet alleen voor Juda, maar voor alle volken op aarde. Maar dan is Juda allang ingenomen door andere volken, wanneer dit teken uit zal komen. Het zal namelijk pas 700 jaar later komen en dit is niet alleen een teken voor de koning, maar voor heel de wereld.

God heeft ons 2000 jaar geleden dit teken gegeven. Jezus werd geboren uit de maagd Maria en Jezus is de Zoon van God en tegelijk ook God zelf. Immanuel, God met ons. En dat teken was niet alleen voor de mensen uit die tijd, maar is ook voor jou en mij een teken. De belofte uit Jesaja, zo’n 700 jaar voordat Christus werd geboren, is ook voor ons een belofte die al vervuld is. Want hierin kunnen wij zien hoe trouw God is, Hij doet wat Hij belooft en heeft zo een Redder gestuurd om ons van de grote vijand te verlossen. Dit teken mag ons zekerheid geven in tijden van twijfel en aan dit teken mogen we ons vastklampen. God met ons en Hij heeft de strijd voor ons gestreden.

De hoop die we hieruit mogen putten, kunnen we lezen in Openbaring 12 en de hoofdstukken daarna. De strijd is zwaar, de kosten zijn hoog, maar de overwinning is zeker. Het Kind heeft de dood verslagen, het Kind heeft de zonde overwonnen en de straf betaald en het Kind zal uiteindelijk de doodsteek geven aan de draak. Jezus regeert! En niets en niemand kan daar iets aan veranderen. Het kwaad vecht totdat het uiteindelijk helemaal weggevaagd zal worden, wanneer Jezus terugkomt. Maar het kwaad kan niet meer winnen. Wij staan sterk door de kracht van het bloed.


Zo mogen wij in het leven staan, zo mogen wij in Advent leven. Ja, zo mogen wij straks Kerst vieren, want het Kind heeft overwonnen en zal ons nooit uit Zijn hand laten pakken. De strijd is zwaar, de zonde trekt steeds zwaarder aan ons, de duivel wil ons in zijn bezit, maar Christus staat aan onze zijde. Hij vraagt geloof in Zijn woorden, in Zijn werken en Hij is met ons: Immanuel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten