zondag 18 december 2016

Gods reddingsplan

Mattheus 1: 21 en zij zal een Zoon baren, en u zult Hem de naam Jezus geven, want Hij zal Zijn volk zalig maken van hun zonden.

Het feest van Kerst, de komst van Jezus naar deze aarde, komt er weer aan. Maar wanneer je om je heen kijkt, vervaagt het totale beeld van Kerst. Het is net alsof er een grote epidemie heerst in een land en niemand weet wat het medicijn ervoor is. Sterker nog, veel mensen weten niet eens dat ze ziek zijn of ze willen het niet weten. Dat is exact hoe het ervoor staat in deze wereld, de epidemie van de zonde woekert voort en de mensen weten het niet, willen het niet weten en kennen ook het medicijn niet.

Gods reddingsplan is zo mooi, zo vol van liefde en genade, dat wij dat nooit hadden kunnen bedenken. Zijn Zoon, Jezus Christus is immers naar de aarde gekomen en gestorven voor de zonden van de wereld. En ieder die in Hem gelooft zal zalig worden! Dat is al vanaf de zondeval Gods plan en toen God door een engel in een droom aan Jozef verscheen, maakte Hij Zijn plan bekend. Maria zal een Zoon baren en u zult Hem de naam Jezus geven, want Hij zal Zijn volk zalig maken van hun zonden.

En als we dan om ons heen kijken, daar barst je hart van verdriet. Want mensen buiten de kerk kennen meestal het medicijn niet meer. Kerst is voor hen een feest van lichtjes en lekker eten. Zelfs de naam Kerst wordt uit reclames geweerd en zo wordt het allemaal weggemoffeld. Gods plan wordt weggemoffeld en verstopt achter gezelligheid. En dat doet verdriet, allereerst bij God maar ook bij Zijn kinderen. Want we gunnen immers ieder mens het medicijn tegen de zonde. Ieder mens moet weten dat ze zondig zijn en dat er redding is in Jezus Christus. Anders gaan ze verloren en daarom is onze taak om het Licht van de wereld aan iedereen bekend te maken, net als de herders.

Maar ook zelfs binnen de kerken zien we de problemen. In sommige kerken horen mensen niet eens meer dat ze ziek zijn, dat ze verloren zijn. Er wordt alleen gesproken over Jezus, over het medicijn, maar men wil niet weten dat met ziek is. Wij moeten weten dat de ziekte in ons zit en dan pas kunnen we de ware liefde van God en Zijn reddingsplan ontdekken. Jezus Christus, die zalig maakt van de zonde. Maar in andere kerken wordt het medicijn niet verkondigd, en als dat wel gebeurd dan wordt het als iets onhaalbaar geacht. Als een worst voor onze neus gehangen, terwijl we er toch niet bij kunnen.

Maar we mogen juist feestvieren omdat de Verlosser op aarde is gekomen en dat Hij voor de zonden is gestorven! Dan hebben we werkelijk Kerstfeest, als we mogen geloven dat Jezus ook voor onze eigen zonden is gestorven en heeft betaald. Dan mogen we Zijn Naam lofzingen in deze tijd van het jaar, dan mogen genieten van de gezelligheid en lichtjes. Want dan is Gods plan met ons tot vervulling gekomen, namelijk dat wij gered zouden worden. En dat mogen we aan iedereen vertellen, zowel de ziekte als het medicijn, ja de grote Zaligmaker.


U zult Hem de naam Jezus geven, want Hij zal Zijn volk zalig maken van de zonden. Heeft Hij jou al zalig gemaakt? Niet? Dan mag je naar Hem toe met je zonden en aan Hem geven, want Hij maakt je dan zalig. Hij laat je niet buiten de stal staan, maar je mag komen bij de kribbe en knielen voor de Zoon van God. Dan wordt je leven gevuld en wordt Kerst een feest van hoop en mogen we een lichtje zijn ,al zijn we nog maar klein. Een vlammetje dat brandt in de wind. Zo’n vrolijk helder licht, dat is een mooi gezicht. Kom er maar bij, het is voor iedereen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten